Politiebericht Groningen: Groningen 5-04-2001
Verdachte bekend veroorzaken ernstig verkeersongeval donderdag 5 april 2001

Auto in beslag genomen voor sporen onderzoek

De 20-jarige Groninger die woensdagmorgen werd aangehouden als verdacht van het betrokken zijn bij het ernstige verkeersongeval van donderdagavond 29 maart, heeft bekend. De man, die samen met een 18-jarige Groninger en een .20-jarige kennisje tijdens het ongeval in de auto zat, reed na het ongeval naar een parkeergarage aan de Rademarkt, waar ze de auto achterlieten. Hierna gingen de beide mannen weer de stad in om te kijken naar de plaats van het ongeval. Het kennisje vertrok naar huis.
De 18-jarige passagier werd afgelopen maandag op de Aweg in Groningen aangehouden toen hij in een gestolen auto reed. Hij legde tijdens zijn verhoor over de autodiefstal een verklaring af over het verkeersongeval. Het meisje is inmiddels ook gehoord en zij legde eveneens een verklaring af over het ongeval, waarna ze is heengezonden. Tijdens het onderzoek werd in Assen de vriendin van de 20-jarige bestuurder, op wiens naam het kenteken van de auto staat, aangehouden. Zij werd eveneens na verhoor heengezonden. De verdachten zullen deze week worden voorgeleid aan de officier van justitie en rechter commissaris.
De politie kwam de auto op het spoor na diverse telefoontjes van getuigen. Ook werd gebruik gemaakt van de beelden van een videocamera bij de Poelebrug. Uiteindelijk heeft dit niet geleid tot meer duidelijkheid over de betrokken auto. Op grond van getuigenverklaringen werd onderzoek gedaan naar diverse personenautos, waaronder een rode Ford Escort welke een dag na het gebeuren in de parkeergarage aan de Rademarkt was aangetroffen. Op grond van het kenteken van de bewuste auto, die op donderdagavond in de parkeergarage bleek te zijn geplaatst, werd een bezoek gebracht aan de kentekenhoudster in Assen. Dit bleek de vriendin te zijn van de later aangehouden 20-jarige verdachte. De vrouw verklaarde wie de bestuurder van de auto was, maar niet te weten waar de bestuurder zich bevond en waar de auto moest worden gezocht. Nadat maandagmiddag de 18-jarige stadjer, een vriend van de verdachte in een gestolen auto was aangehouden, kon al snel blijken dat de man samen met de bestuurder betrokken was bij het ongeval. Hij legde een verklaring af over het ongeval en zijn betrokkenheid. De eigenaresse van de auto werd daarop in haar woning aangehouden op grond van het beschermen van de verdachte. Na enige uren te hebben vastgezeten is zij na verhoor heengezonden.
De verdachte meldde zich uiteindelijk zelf woensdagochtend aan het hoofdbureau van politie. Hij verklaarde dat het voertuig door hem in een woonwijk te Marum was geparkeerd. De auto is vervolgens woensdagmorgen door de politie aangetroffen en in beslag genomen. Inmiddels heeft er een sporenonderzoek plaats gehad en blijkt de auto slechts lichte schade te hebben opgelopen. De verdachte legde in de loop van de woensdag een volledige verklaring af over het ongeval. Beide verdachten verklaarden teweten dat ze het slachtoffer hadden aangereden met als gevolg dat het slachtoffer onder de auto werd meegesleurd.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844