Gemeente Soest

Huis op pilaar

Stefanie Rhode (1964)

In de entree van het Gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Soest is tot en met 1 mei a.s. bronzen kleiplastiek te zien van Stephanie Rhode.
Zij is afgestudeerd aan de kunstacademie A.K.I. te Enschede en sindsdien werkt zij regelmatig in de steengroeves, waar vooral de grotere beelden tot stand komen. Het betreft dan sculpturen van 2 tot 5 mtr., gecombineerd met bronzen objecten of ornamenten voorzien van bladgoud.
Terwijl beesten en bedden op een boot de confrontatie met de golven aangaan staat een klein huis waar rook boven de schoorsteen komt boven op een pilaar. Andere voorwerpen zoals een wolk of een hart zijn op de stenen zuilen te vinden. Allemaal duidelijke symbolen, sommige met een hang naar het triviale.
in het werk van Stephanie Rhode zijn twee duidelijke herkenbare objecten vaak aanwezig: de pilaar en de boot. De pilaar geeft de begrenzing aan van de verschillende periodes in de levensloop van elk mens. Het kleine object in brons of bladgoud, dat gedragen wordt door de pilaar krijgt zijn gewicht door zijn nietigheid. Het zegt iets over de periode die afgesloten is. In de symbolische betekenis van het hart, het bed, het huis, de zon en de wolk is het de ervaring die de werkelijkheid een vorm geeft, een vorm die herkenbaar is. De kijker wordt vrij gelaten in zijn interpretatie. Op de boten plaatst Stephanie Rhode objecten en soms niet te definiëren beesten. De boten zijn tijdloos en altijd onderweg ...