CBS

Groei vacatures zet nog steeds door

Het aantal vacatures groeit nog steeds. Eind december 2000 stonden er volgens het CBS 21 duizend vacatures meer open dan een jaar eerder. Het aantal vacatures in de particuliere sector komt hiermee op 189 duizend. De IT-branche is een van weinige sectoren waar het aantal vacatures niet steeg.

Sterk herstel na seizoensdaling
Na de gebruikelijke daling in de zomer is het aantal openstaande vacatures in de laatste maanden van vorig jaar weer flink opgelopen. Door deze stijging lag het aantal vacatures eind vorig jaar 21 duizend boven dat van een jaar eerder. Dit betekent dat er nog steeds sprake is van groei. In het vierde kwartaal van 2000 ontstonden 237 duizend vacatures. Dat is bijna 30 duizend meer dan in het vierde kwartaal van 1999.

Vacatures in de IT-branche constant
De grootste stijging in het aantal vacatures deed zich voor in de zakelijke dienstverlening. Eind december 2000 stonden in deze sector 9 duizend vacatures meer open dan een jaar eerder. In de IT-branche, een onderdeel van de zakelijke dienstverlening, bleef het aantal vacatures echter constant. In de vervoers- en communicatie-branche was zelfs sprake van een daling.

Groei vooral bij grote bedrijven
De stijging van het aantal vacatures komt vooral voor rekening van de grote bedrijven. Bij de kleine bedrijven daalde het aantal vacatures licht.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête bij ongeveer 26 duizend particuliere bedrijven. Het CBS meet tevens het aantal vacatures bij de overheid (hier niet opgenomen).