Commissariaat voor de Media

ACTUEEL : COMMISSARIAAT: GEMEENTE UTRECHT BINNEN DRIE MAANDEN PROGRAMMARAAD, LOVE RADIO VOORLOPIG NOG OP KABEL

Het Commissariaat voor de Media verplicht de gemeenteraad van Utrecht om binnen drie maanden een programmaraad in te stellen. Daarnaast draagt het Commissariaat de kabelexploitant in de gemeente Utrecht, N.V. Casema, op om het programma van Love Radio (RTV 10 Direct Marketing B.V.) te blijven doorgeven, in ieder geval totdat de in te stellen programmaraad een advies heeft gegeven over de samenstelling van het radiopakket.

Love Radio kreeg vorig jaar van Casema te horen dat zij van de kabel zou worden gehaald. Hiertegen heeft Love Radio bezwaar gemaakt bij het Commissariaat, waarbij werd aangevoerd dat Casema zich volgens de wet moet kunnen beroepen op een advies van de programmaraad. De gemeente Utrecht heeft echter nog geen programmaraad ingesteld. Casema heeft daarom in overleg met de gemeente een nieuw pakket samengesteld. De gemeente heeft 20 publieke radiozenders aanbevolen en Casema heeft 12 commerciële zenders toegevoegd. Na zeven jaar uitzenden is Love Radio uit dat pakket gehaald, volgens Casema om redenen van pluriformiteit. Behandelend Commissaris Inge Brakman: "Programmaraden moeten adviseren over het radio- en televisieaanbod. Het gaat daarbij om een inhoudelijk oordeel over een pluriform pakket dat door een onafhankelijk en representatief orgaan gegeven moet worden. De gemeente Utrecht kan en mag niet op die stoel gaan zitten; zij is wettelijk verplicht een programmaraad in te stellen. Casema behoort zich te laten adviseren over het basispakket. De gemeente Utrecht is de enige grote gemeente waarin nog geen programmaraad functioneert."

Het Commissariaat is van oordeel dat zolang de programmaraad geen advies heeft uitgebracht, Casema het programma van Love Radio moet blijven doorgeven. Inge Brakman: "Love Radio wordt al zeven jaar op de kabel in Utrecht doorgegeven en moet kunnen rekenen op een zorgvuldige behandeling, zoals bepaald in de Mediawet."