MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

27-03-2001
Landelijke actieweek mkb-convenant minderheden De ministers Vermeend (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) hebben het startsein gegeven voor de alndelijke actieweek rond het
mkb-minderhedenconvenant. Samen met voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland werde drie zogenoemde mkb-vacaturelijnbussen in gebruik.

Vorig voorjaar hebben de beide bewindslieden samen met MKB-Nederland en Arbeidsvoorziening Nederland het minderhedenconvenant ondertekend. Voor de eerste uitvoeringsfase, die loopt tot 1 mei 2001, zijn twee doelstellingen geformuleerd: werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf melden 30.000 vacatures voor bij voorkeur allochtone medewerkers. Arbeidsvoorziening zet voor dezelfde periode in op het plaatsen van 20.000 werkzoekenden uit bij voorrang etnische minderheden. Dit minderhedenconvenant is voor het kabinet een belangrijk instrument bij de realisatie van de doelstelling om in de kabinetsperiode de werkloosheid onder etnische minderheden aanzienlijk terug te dringen. Het convenant loopt tot 1 januari 2003. Voor de periode vanaf 1 mei 2001 worden nieuwe doelstellingen geformuleerd.

De uitvoering van de in het convenant geformuleerde doelstellingen verloopt inmiddels succesvol. Begin april zullen de beoogde 30.000 vacatures zijn gemeld bij de mkb-vacaturelijn. Hiervan zijn op dat moment zo\'n 13.000 werkzoekenden bij mkb-bedrijven geplaatst en zijn nog 9.000 vacatures in behandeling. Daarnaast zijn er via de inspanningen in het kader van het convenant ongeveer 4.500 allochtone werkzoekenden op eigen kracht aan het werk gekomen. Van de ca. 13.000 geplaatste werkzoekenden is ongeveer driekwart afkomstig uit etnische minderheden.

Dit succes verder uitbouwen is nu de volgende ambitie. Daarom wordt deze week de actieweek mkb-vacaturelijn, 0800-8001 dat werkt!" gehouden. In het hele land zijn activiteiten ontwikkeld, waarbij Tweede kamerleden en regionale en lokale politici betrokken zijn. De actieweek heeft tot doel de bekendheid onder werkgevers in het midden- en kleinbedrijf met de intensieve bemiddelingsaanpak via de mkb-vacaturelijn verder te vergroten. De vandaag door de bewindslieden geĂŻntroduceerde vacaturelijnbussen spelen bij de aanpak een belangrijke rol. Deze bussen bezoeken bedrijventerreinen en winkelcentra om werkgevers persoonlijk te informeren over de snelle en intensieve bemiddelingsaanpak na de melding van een vacature bij de mkb-vacaturelijn: 0800-8001. Op een aantal plaatsen en bij grotere evenementen zijn consulenten van het arbeidsbureau aan boord die via een online verbinding met het werkzoekendenbestand in die regio direct voor werkgevers kunnen kijken of er geschikte kandidaten beschikbaar zijn.

Tijdens de actieweek zal tevens een voor mkb-werkgevers nuttige handleiding over werving, selectie en behoud van allochtoon personeel worden gepresenteerd. Ten behoeve van allochtone werkzoekenden wordt door de Arbeidsbureaus in ons land een informatiebrochure verspreid.