Rijksarchiefdienst

EXPOSITIE OVER RADEN ADJENG KARTINI, PIONIERSTER VAN DE INDONESISCHE VROUWENBEWEGING, IN JAKARTA

Het Algemeen Rijksarchief stelt expositie samen over Kartini en andere vrouwen die een belangrijke stempel hebben gedrukt op de vrouwenemancipatie in Indonesië.
Op verzoek van de Nederlandse Ambassade in Jakarta heeft het Algemeen Rijksarchief een tentoonstelling georganiseerd over de Indonesische vrouwenstrijdster Kartini en over andere vrouwen die in haar voetspoor traden. De expositie Celebrating Indonesian Women: Kartini and other women who made a difference laat een grote verscheidenheid aan documenten zien (foto's, brieven, kamerstukken, regeringsrapporten, verslagen) over de Indonesische vrouwenbeweging van 1900 tot heden. Op 29 maart opent de Indonesische vrouwelijke onderminister voor Vrouwenzaken de tentoonstelling in het Erasmushuis in Jakarta. De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van het Arsip Nasional Republik Indonesia (ANRI), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) en de Indonesi-sche vrouwenbeweging Yayasan Jurnal Perempuan.

Wie was Kartini
Raden Adjeng Kartini was de dochter van een regent van Djapara. Ze werd geboren op 21 april 1879, in een tijd waarin vrouwen nauwelijks rechten hadden. Kartini had het geluk dat ze Nederlands kon lezen, schrijven en spreken, een voorrecht dat vele andere vrouwen onthouden werd. Kartini was voorvechtster van de emancipatiebeweging. Ze wilde dat elke vrouw onderwijs kreeg omdat zij "een heilige taak" te volbrengen had. Als vrouwen onderwijs kregen was de vooruitgang van de vrouw slechts een kwestie van tijd. De gedachten van Kartini om Indonesische vrouwen te ontwikkelen zijn vastgelegd in haar verzameling brieven Van duisternis tot licht. Deze brieven zijn tussen 1899 en 1904 geschreven en behandelen het leven van de familie, de zeden en gewoonten, de achterstand van de vrouw en Kartinis ideeën over het geluk van haar volk. Zij stierf in 1904, 24 jaar oud.

Brieven
Pas jaren na haar dood verwierf Kartini bekendheid, voornamelijk door de uitgave van haar brieven. Zij had veel gecorrespondeerd met Nederlandse vrienden, in Indië zelf maar ook in Nederland. Een van haar correspondentievriendinnen was Stella Zeehandelaar die zij nooit persoonlijk ontmoet heeft, maar met wie Kartini correspondeerde nadat zij een advertentie geplaatst had in een damestijdschrift. In haar brieven zette Kartini haar denkbeelden uiteen. Een fragment uit haar brief aan Stella van 23 augustus 1900: "Nee, de werkelijk ontwikkelde vrouw kan zich onmogelijk gelukkig voelen in de Inlandse maatschappij. Er staat tot dusver slechts één weg open om deel te nemen aan de maatschappij en dat is trouwen. En hoe die huwelijken zijn in de Inlandse maatschappij zal u wel niet onbekend zijn, u, die al zo lang op Java is. O, wij vinden het goddelijk, dat uw echtgenoot aan meisjes opvoeding en ontwikkeling wil geven, maar laat daarnaast ook een vakopleiding staan." (bron: website "Knooppunt Leidse Geschieddidactiek", over Kartini)

Uitstraling
Kartini's inzet voor vrouwenrechten heeft vele andere vrouwen aangezet tot emancipatorische activiteiten. Ook herinneren allerlei organisaties in de hele wereld en in Nederland ons aan Kartini. Er zijn scholen, klinieken en fondsen naar haar genoemd.

Te verwachten vervolgactiviteiten

* Op 21 april 2001 organiseert het Erasmushuis in Jakarta een groot nationaal seminar over dit onderwerp. De verwachting is dat ca. 200 vrouwen en mannen zullen deelnemen. Een van de sprekers is Pramudya Ananta Tur.

* De gemeente Den Haag zal op 21 april 2001 de Kartiniprijs uitreiken aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de ontwikkeling van allochtone vrouwen en meisjes. Den Haag overweegt de expositie in 2002 naar Nederland te halen. ·

* Op 29 april wordt de tentoonstelling Celebrating Indonesian Women: Kartini and other women who made a difference in Yogya geopend. Er zal een stijlkamer worden ingericht met meubels uit de tijd van Kartini.

* Na 29 april zal de tentoonstelling door Indonesië rondreizen.
Roehana Kuddus, omringd door leerlingen. Net als Kartini streefde zij naar verbetering van de positie van vrouwen.
Deze foto is te zien op de expositie
(bron: Yayasan Jurnal Perempuan)