Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

Tarieven energie verlaagd

Persbericht 01-07

Den Haag, 29 maart 2001

DTe: tarieven energie verlaagd

De consumenten zullen vanaf het tweede kwartaal van dit jaar in totaal circa NLG 450 miljoen minder kwijt zijn aan hun energierekeningen. Deze besparing is het resultaat van door de DTe genomen besluiten op zowel de gasmarkt als de elektriciteitsmarkt.

Gasmarkt
De DTe heeft deze week 26 tijdelijke vergunningen verleend aan leveringsbedrijven in de gassector. Voor het verstrekken van vergunningen aan transportbedrijven van gas heeft de DTe 13 positieve adviezen aan de Minister van Economische Zaken uitgebracht. Daarnaast zijn de gastarieven die vanaf 1 april 2001 gelden voor transport- en leveringsdiensten voor beschermde afnemers vastgesteld. Beschermde afnemers zijn verbruikers die nog geen vrijheid hebben in de keuze van hun energieleverancier.

Ten behoeve van de liberalisering van de gasmarkt is in de Gaswet bepaald dat de gasdistributiebedrijven juridisch gesplitst dienen te worden in netbeheerders (transportbedrijven) en vergunninghouders (leveringsbedrijven). Het doel van deze splitsing is het garanderen van de onafhankelijkheid van netbeheerders waardoor objectieve en transparante nettoegang voor derden wordt gewaarborgd, en het garanderen van de levering van gas aan beschermde afnemers. Met het vaststellen van de vergunningen en het uitbrengen van adviezen aan de Minister van Economische Zaken heeft de DTe deze stappen in de liberalisering van de gasmarkt gerealiseerd. De DTe heeft bij het verstrekken van de tijdelijke vergunningen voor leveringsbedrijven strenge voorwaarden gesteld, waarbij het niet voldoen aan deze voorwaarden zal leiden tot het van rechtswege vervallen van de vergunningen. Voor wat betreft de adviezen omtrent de netbeheerders aan de Minister van Economische Zaken zijn door de DTe nog 14 van de 27 instemmingverzoeken in behandeling.

Bij het vaststellen en het splitsen van de gastarieven voor beschermde afnemers in transporttarieven en leveringstarieven heeft de DTe het wettelijk uitgangspunt 1999 = 2001 toegepast. Hierbij is alleen voor de inkoopprijs van gas een uitzondering gemaakt. Deze blijft gekoppeld aan de olieprijs. Met het toepassen van het principe 1999 = 2001 zijn de tarieven die de gasdistributiebedrijven ontvangen van de consument vanaf 1 april 2001 weer een stuk lager dan het huidige niveau. Deze daling is te danken aan het terughalen van de inflatiecorrectie van de afgelopen twee jaar en aan het opschonen van het vastrecht. In totaal is hiermee een besparing voor de beschermde afnemers van circa NLG 100 miljoen gemoeid. Ook de komende twee jaar zal de DTe met behulp van het vaststellen van x-factoren (kortingen opgelegd voor efficiëntieverbeteringen) voor de gasdistributiebedrijven verder zorgdragen voor redelijke tarieven voor de beschermde afnemers.

Elektriciteitsmarkt
Met ingang van 1 april 2001 worden de maximumtarieven voor de levering van elektriciteit aan beschermde afnemers verlaagd. Door de prijsontwikkelingen op de vrije markt voor elektriciteit zijn de inkoopprijzen voor elektriciteit sinds januari 2001 gedaald met gemiddeld 20 %. De directeur DTe had op 20 december 2000 al bekend gemaakt dat zijn dienst voortaan deze prijsontwikkelingen actief zal volgen en de leveringstarieven voor de beschermde afnemers één keer per kwartaal zal aanpassen aan de marktontwikkelingen. Via een systeem van concurrentiemeting (yardstick-concurrentie) zullen de energieleveranciers worden gestimuleerd om elektriciteit tegen scherpe prijzen in te kopen, waarbij hun inkoopprestaties worden vergeleken met het gemiddelde van de bedrijfstak. Bedrijven die minder efficiënt zijn dan dit gemiddelde krijgen een korting opgelegd.

Deze inkoopprijsverlaging wordt nu teruggegeven aan de beschermde afnemers van elektriciteit. Omdat de transportkosten van elektriciteit, die op 1 januari 2001 al werden verlaagd, niet worden gewijzigd, zal een gemiddeld gezin daardoor in het tweede kwartaal 2001 circa 7% minder voor elektriciteit gaan betalen ten opzichte van het eerste kwartaal. In totaal wordt de beschermde afnemers in het tweede kwartaal 2001 NLG 350 miljoen aan elektriciteitskosten bespaard.

Bij een verdergaande prijsconcurrentie op de inkoopmarkt voor elektriciteit kunnen de maximum leveringstarieven voor de beschermde afnemers nog verder dalen. Op basis van de actuele marktontwikkelingen verwacht de DTe echter geen spectaculaire prijsontwikkelingen voor het derde kwartaal.