PRICEWATERHOUSECOOPERS

Ziekenhuizen traag met voorbereiding op komst euro


-PERSBERICHT-

Amsterdam, 29 maart 2001

Ziekenhuizen traag met voorbereiding op komst euro

Uit het onderzoek zoals uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers N.V. blijkt dat elf procent van de Nederlandse ziekenhuizen eind 2000 nog helemaal niet begonnen was met de voorbereiding op de komst van de euro. Een kwart zit nog in de bewustwordingsfase. Met het uitvoeren van noodzakelijke aanpassingen moeten de meeste ziekenhuizen nog beginnen. Dit blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers N.V. naar de toestand per eind 2000.

Op 1 januari 2002 zal de chartale euro haar intrede doen in de EMU-landen. Aan de hand van de rapportage over de eurodynamiek en de enquête van de DNB constateert het Nationaal Forum voor de introductie van de Euro (NFE) dat de voorbereiding door het MKB begin dit jaar behoorlijk op gang is gekomen. Veel kleinere bedrijven concentreren de aanpassingen evenwel op de tweede helft van dit jaar. Aandachtspunten ziet het NFE nog onder meer in de sectoren zorg en onderwijs. Deze uitkomst stemt overeen met het tweede euro-onderzoek van PricewaterhouseCoopers onder de Nederlandse ziekenhuizen.

De invoering van de nieuwe munt heeft een grote impact op de financiële processen en de geautomatiseerde
(ziekenhuisinformatie-)systemen in ziekenhuizen. Een tijdige en projectmatige aanpak is daarom volgens PricewaterhouseCoopers van groot belang.

Het aantal ziekenhuizen dat met de voorbereiding is begonnen, is sinds het voorjaar van 2000 gestegen. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers bleek dat destijds
45 procent nog helemaal niets had gedaan, eind 2000 was dat gedaald tot elf procent. Niettemin blijft de situatie aandacht vragen omdat de tijd die nog rest steeds korter wordt.

Volgens PricewaterhouseCoopers bestaat een effectief euro-project uit vier fasen: projectinitiatie en bewustwording, inventarisatie, analyse en implementatie. De ervaring met andere projecten leert dat voor een tijdige en soepele implementatie van de nieuwe systemen, de eerste drie fasen op respectievelijk 1 februari, 1 juli en 1 november 2000 zouden moeten zijn afgerond. Volgens de ideale planning zou inmiddels met de implementatie moeten zijn gestart.

Een kwart van de ziekenhuizen zit nog volledig in de fase van de bewustwording en het verkrijgen van commitment (fase 1) binnen de organisatie. Een groot aantal instellingen is nog bezig met het inventariseren (fase 2) van de problemen (26 procent), het analyseren (fase 3) van wat er precies moet gebeuren (19 procent) of een combinatie van die twee (9 procent). Met het implementeren van de noodzakelijke aanpassingen (fase 4) is nog geen van de responderende ziekenhuizen begonnen.
PricewaterhouseCoopers benadrukt de noodzaak om de inventarisatie en analyse spoedig af te ronden en te starten met het daadwerkelijk uitvoeren van de nodige aanpassingen om de organisatie tijdig gereed te hebben voor de euro. De kans op verdere vertraging is aanwezig en de afhankelijkheid van derden (bijvoorbeeld IT-leveranciers) wordt steeds groter.

De helft van de respondenten heeft de impact van de euro op de informatiesystemen nog altijd niet in kaart gebracht. Eveneens de helft heeft nog geen contact gezocht met de ICT-leverancier over de eurobestendigheid van onder meer het ziekenhuisinformatiesysteem. Gezien de grote externe afhankelijkheid van de ICT-leverancier en de te verwachten drukte dit jaar, is tijdige actie op dit punt zeer belangrijk. Ook het testen van de nieuwe systemen zal de nodige tijd en aandacht vragen.

Van groot belang voor een efficiënte omschakeling is het inrichten van een projectorganisatie, met duidelijke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Het merendeel van de ziekenhuizen (79 procent) zegt dit inmiddels wel te hebben gedaan. Driekwart van de ziekenhuizen heeft ook een budget opgesteld voor de invoering van de euro. In het voorjaar van 2000 was dit bij het overgrote deel nog niet het geval. De omvang van de budgetten bleef ongewijzigd en varieert van 100 duizend gulden voor een relatief klein tot twee miljoen gulden voor een groot ziekenhuis.


-EINDE-