Rijksdienst voor de Monumentenzorg

200 miljoen voor kanjermonumenten

Op 31 januari maakte staatssecretaris Van der Ploeg bekend welke grootschalige restauraties van rijksmonumenten subsidie krijgen.. De gehonoreerde aanvragen in regio Noord-Oost, in regio Zuid en in regio West (overzicht met foto's).
Overzicht zonder foto's

Het rijk heeft 200 miljoen gulden beschikbaar gesteld om de restauratieachterstand bij kanjermonumenten aan te pakken. Kanjermonumenten zijn omvangrijke en complexe rijksmonumenten die dringend aan restauratie toe zijn en waar verder uitstel van restauratie tot grote vervolgschade en hoge kosten leidt.

Het gaat om monumenten waarvan de restauratie meer dan 3 miljoen gulden aan subsidie vergt. Of waarvan de subsidie tussen 1 en 3 miljoen gulden ligt, waarbij dit te verlenen bedrag meer dan 6 maal het gemeentelijke of provinciale jaarbudget voor de desbetreffende monumentencategorie overtreft.

Met de nu beschikbare extra middelen wordt eindelijk de restauratieachterstand onder de kanjermonumenten ingelopen. Hierdoor ontstaat meer financiële ruimte in de gemeentelijke en provinciale restauratiebudgetten.

Delen uit de toespraak van Van der Ploeg, uitgesproken op 31 januari.