Gemeente Breda

29-03-2001

Bekendmaking genomineerden Sonnettenwedstrijd
Kies ook zelf uw favoriete sonnet!

Afgelopen weken hebben 82 Nederlanders een sonnet ingestuurd voor de wedstrijd Wie schrijft het mooiste zuiders sonnet?. De drie juryleden Y. Né, Gerard van Herpen en Victor Vroomkoning en coördinator Olaf Douwes Dekker die als secretaris van de jury optrad, hadden de moeilijke taak om uit de inzendingen de beste te kiezen. Na lange beraadslaging heeft de jury besloten om tien gedichten te nomineren.

Vanaf 28 maart staan alle genomineerde sonnetten op de website van Cultuurpunt Breda . Tot en met zaterdag 17.00 uur kan het publiek hier een stem uitbrengen op hun favoriete gedicht. Het sonnet met de meeste publieksstemmen ontvangt zondag de Cultuurpunt Publieksprijs t.w.v. f 100,-.

De prijsuitreiking van de sonnettenwedstrijd is op zondag 1 april van 12.00-13.30 uur in de Concertzaal van De Nieuwe Veste. De eerste prijs is een geldbedrag ter waarde van f 500,-, beschikbaar gesteld door de stuurgroep van BiebWeb. BiebWeb is een gezamenlijke website van Archief-, Bibliotheek- en documentatie-instellingen in Breda. De tweede prijs is een 'Dikke van Dale' ter waarde van ca f 300,-, beschikbaar gesteld door de deelnemende boekhandels in Zuiders Literair te weten: boekhandel van Kemenade & Hollaers, boekhandel van Reijen, Gianotten en de Vrije Boekhandel.

Alle genomineerden worden bij de prijsuitreiking uitgenodigd aanwezig te zijn en zullen, indien mogelijk, zelf hun gedicht voorlezen. Kaarten voor deze uitreiking zijn voor f 5,- verkrijgbaar bij Cultuurpunt Breda, Molenstraat 6. Ook zijn er nog kaarten verkrijgbaar voor het programma dat daarop volgt: 'Haalt het sonnet de 22e eeuw?', met de dichters Jean Pierre Rawie en Koen Stassijns en de letterkundigen J.H. de Roder en Piet Calis. De bekende zangeres Lenny Kuhr zal enige van haar favoriete op chansonnesque wijze vertolken.

De genomineerde sonnetten en auteurs zijn:

Titel - Auteur (onder pseudoniem aangegeven)
Brabants sonnet - Jan Cartens
Mijn ouders - Mia Mossinkoff (Ps.)
Toon - Albert Megens
Hommage aan P.C. Hooft - Pieter van Muiden (Ps.) Route Napoléon - MariAnne Six Dijkstra-de Ruyter Het sonnet op zichzelf verliefd - Roma Tennos (Ps.) AZ Sonnet - Anna van Uden (Ps.)
Zuiders demasqué - W. Beldon (Ps.)
Onder het zuiderkruis - René van Den Hout (Ps.) Luuk is thuis - Louis Bossers