NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Wandkleed Karel Appel

April 2001

Wandkleed Karel Appel

Onlangs is in het Nederlands Textielmuseum gestart met de productie van
een monumentaal wandkleed naar ontwerp van Karel Appel. Vanaf nu kan
het publiek het spectaculaire tuften van het kleed in het museum bijwonen.
In september is het wandkleed gereed.

Het museum heeft van de Stadsschouwburg Tilburg de opdracht gekregen voor het vervaardigen van het wandkleed, uit te voeren in de zogenaamde tufttechniek. Het ontwerp voor het wandkleed is van de bekende kunstenaar Karel Appel. Het ontwerp dateert uit 1956 en is getiteld 'Two Personages'.
Het wandkleed heeft de maat van 6 x 5 meter. Vanwege de grootte van het kleed wordt het ontwerp in twee gedeelten uitgevoerd en later weer samengevoegd.

Het tuften van dit ontwerp vindt plaats op de tweede verdieping van het museum. De voorbereidingen zijn al vanaf december 2000 in volle gang. De garens zijn binnen en geverfd in de juiste kleuren. De tekeningen op ware grootte zijn klaar. De eerste helft is al overgezet op het tuftdoek, dat op het raam gespannen is. Op woensdag 21 maart is gestart met het tuften. Voor het tweede deel wordt een nieuw tuftraam vervaardigd, dat in april zal worden geplaatst. De twee tuftramen komen met de werkzijden naar elkaar toe.

Er wordt met drie tuft(sters)ers tegelijk aan dit omvangrijke project gewerkt. Henk Bissels heeft vanuit zijn jarenlange ervaring als tapisseriewever de kleurcombinaties uitgezocht die in het ontwerp voorkomen. Ceciel van der Weide en Guusje van Erp zijn de andere twee ervaren tuftsters die aan dit project meewerken. Guusje van Erp is zelfs speciaal voor dit project aangetrokken.

In september 2001 wordt het kleed opgeleverd.