Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Begroting Koninkrijksrelaties aanvaard door Eerste Kamer
Een persbericht bij het onderwerp Nederlands beleid 29 maart 2001
De Nederlandse Eerste Kamer heeft met unanieme stemmen de begroting Koninkrijksrelaties voor 2001 van staatssecretaris Gijs de Vries aanvaard.
Tijdens het debat in de Eerste Kamer benadrukte De Vries het belang van een akkoord tussen de regering van de Nederlandse Antillen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over maatregelen die leiden tot herstel van de Antilliaanse economie. Vorige week heeft de minister Suzy Römer zich hierover tegenover De Vries optimistisch getoond. Volgens minister Römer moet het mogelijk zijn om binnen enkele weken een akkoord met het IMF te sluiten. Staatssecretaris De Vries vindt voortzetting van de hervormingen via een nieuw akkoord met het IMF "volstrekt onmisbaar" voor het herstel van het vertrouwen van binnenlandse en buitenlandse ondernemers. Eind april komt een aantal Nederlandse ondernemers naar Curaçao om de investeringsmogelijkheden te verkennen. De Nederlandse minister Jorritsma is bereid in het najaar een economische handelsmissie naar de Nederlandse Antillen te leiden, als er een akkoord met het IMF is.
Herstel van de economie is ook dé sleutel om het probleem van de migratie van Antillianen naar Nederland aan te pakken. Als het weer goed gaat met de Antilliaanse economie, als investeerders weer zorgen voor banen, is er weer toekomst voor Antillianen op de Nederlandse Antillen zèlf. Dan valt de prikkel weg om te vertrekken. Daarmee wordt zowel een "brain-drain" van goed-opgeleide Antillianen, als het vertrek van kansarme jongeren naar Nederland teruggedrongen.
Op vragen van Eerste Kamerleden over de bestrijding van drugssmokkel in het Caribisch gebied herhaalde staatssecretaris De Vries zijn aanbod om de politiesamenwerking tussen Nederland en de Nederlandse Antillen te versterken, en daar meer Nederlands geld en expertise voor beschikbaar te stellen. Al tijdens zijn werkbezoeken in juli 2000 en januari 2001 heeft hij dit aanbod gedaan aan minister-president Pourier. "Tot nu toe heeft minister Martha niet op dit aanbod gereageerd", zie De Vries in de Eerste Kamer. De staatssecretaris herinnerde aan de lof die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs uitsprak over het werk van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). De Kamerleden ondersteunden ook de lijn die de Nederlandse regering heeft gekozen waar het gaat om mogelijke staatkundige hervormingen, met name de uitslag van het referendum op Sint Maarten over een status aparte. Een status aparte naar het model van Aruba is volgens Nederland voor Sint Maarten geen reële optie. Bij voorstellen over staatkundige of organisatorische veranderingen zal Nederland altijd bekijken of de veranderingen in het belang zijn van álle eilanden, en niet alleen in het belang van Sint Maarten. Verder hecht Nederland sterk aan de beginselen van goed bestuur, met de nodige waarborgen voor democratische controle en waarborgen voor goed beheer van de overheidsfinanciën. De Vries beklemtoonde dat voor sommige verbeteringen in de verhouding tussen het Land en de eilanden helemaal geen wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk nodig is. Veel van de nadelen van de dubbele bestuurslaag, zoals de veel te ingewikkelde belastingstructuur, kunnen ook worden weggenomen zonder wijziging van het Statuut.
Nederland is zeker bereid mee te praten over eventuele staatkundige hervormingen, zodra de ideeën daarover op de Nederlandse Antillen voldoende zijn uitgekristalliseerd. Maar dat is nu nog niet het geval, aldus De Vries. Hij ziet liever dat bestaande problemen snel worden opgelost, dan de lange weg van staatkundige hervormingen te kiezen.