Gemeente Rotterdam

Vertrekkend wethouder Hans Simons:
'Rotterdamse politiek moet scherpere keuzes maken'

Het volgende Rotterdams gemeentebestuur moet de moed hebben minder prioriteiten te stellen. De programmastructuur, die nu de ruggengraat van het collegebeleid vormt, is goed, maar moet wel selectiever worden toegepast. Dat zegt vertrekkend wethouder Hans Simons in een interview in het jongste nummer van Nieuw Rotterdams Tij, het informatie- en opinieblad van de gemeente Rotterdam. Simons kan zich voorstellen dat het volgende gemeentebestuur maar vijf prioriteiten stelt.

In Nieuw Rotterdams Tij is verder te lezen dat 'witte' en gemengde Rotterdamse basisscholen steen en been klagen over het gebrek aan ondersteuning van de overheid. Zij hebben op veel terreinen meer problemen dan achterstandsscholen, maar dat vertaalt zich onvoldoende in financiële bijdragen van Rijk en gemeente. Als deze ontwikkeling zich voortzet, worden deze scholen de arme scholen van Rotterdam.

Digitale trapveldjes
Nieuw Rotterdams Tij meldt verder dat de gemeente Rotterdam de afgelopen maanden zo'n duizend reacties heeft ontvangen van mensen die interesse hebben getoond voor het opzetten of bezoeken van een I-Centrum, beter bekend onder de naam digitaal trapveldje. Daaruit zijn tot nu toe zo'n vijftig aanvragen voor het opzetten van zo'n openbare computerruimte voortgekomen. De gemeente heeft dit jaar 6,5 miljoen gulden beschikbaar voor het openen van I-Centr@. Rotterdam wil daarmee vooral bewoners van oude wijken en andere mindervermogenden in contact brengen met de mogelijkheden van de computer, zoals internet.

Beroepsonderwijs prioriteit
In het omslagartikel van Nieuw Rotterdams Tij is te lezen dat de gemeente Rotterdam het beroepsonderwijs heeft uitgeroepen tot beleidsprioriteit. Ze heeft dit gedaan om het opleidingspeil van de Rotterdammer op te vijzelen en om het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten bij de (gewenste) economische ontwikkelingen. Rotterdam moet van een haven- en industriestad meer een kennis- en dienstenstad worden.