Adobe lanceert Adobe Atmosphere

Publieke beta van Adobe Atmosphere laat ontwerpers en gebruikers kennismaken met krachtige, interactieve real-time 3D-mogelijkheden op het web.

Amsterdam, 29 maart 2001- Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE), de leider op het gebied van network publishing, kondigde vandaag Adobe® Atmosphere(tm)aan, een nieuwe professionele webtool voor authoring, viewing en interacting met fantastische virtuele 3D-werelden. Met dit nieuwe product kunnen ontwerpers grafisch krachtige, levensechte 3D-werelden scheppen, waardoor de eindgebruikers de mogelijkheid krijgen virtueel het web te bewandelen en real-time te communiceren, wat de webervaring nog realistischer maakt. Een publieke beta is per direct beschikbaar en kan vanaf de Adobe website worden gedownload.

Virtuele 3D-werelden kunnen de webervaring radicaal transformeren - met name op het gebied van e-retail, onderwijs, entertainment, onderzoek en communicatie - doordat zij het de eindgebruikers mogelijk maken de virtuele 3D-wereld te verkennen en met elkaar te communiceren. Adobe Atmosphere biedt ontwerpers de mogelijkheid om visueel krachtige, geïndividualiseerde content te verwerken in een uitdagende, allesomvattende ervaring.

De Atmosphere-browser wordt aangestuurd door de Viewpoint Media Player, die uitzonderlijk betrouwbare objectdisplay en animatiemogelijkheden biedt. De Viewpoint Media Player is het krachtige mediaplatform dat wordt gebruikt door Sony, Nike, Eddie Bauer en vele andere toonaangevende internationale merken. De release van Adobe Atmosphere maakt het nu mogelijk hun content naadloos te bekijken en te ervaren binnen allesomvattende 3D-werelden. Deze samenwerking is het eerste project dat is voortgekomen uit Adobe's investering in Viewpoint (Nasdaq:VWPT) van vorig jaar.

"Adobe staat bekend om haar innovatieve tools, die het ontwerpers mogelijk maken hun creatieve grenzen te verleggen. Adobe Atmosphere voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan de webervaring - de derde dimensie", aldus Bruce Damer, directeur van DigitalSpace Corporation en auteur van "Avatars" (PeachPit Press, 1998). "Vandaag houdt het browsen van een site op bij het aanklikken van document links en het uitvoeren van eenvoudige zoekopdrachten.
Binnenkort zal men bij het browsen van een site door 3D-ruimten kunnen lopen, kunnen praten met andere bezoekers of vertegenwoordigers van de site en in real-time bewegende objecten in een meer levensechte omgeving kunnen bekijken. Stel je eens voor wat dat betekent voor zaken als samenwerking en onderwijs - we gaan een volledige transformatie meemaken van wat het inhoudt in cyberspace te zijn."

In tegenstelling tot eerdere virtual world-technologie is Atmosphere meer dan alleen een taalstandaard. Atmosphere is een compleet systeem dat de eindgebruiker uitstekende prestaties en een allesomvattende ervaring biedt. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een Atmosphere-wereld binnenstapt, wordt die wereld onmiddellijk geladen, waardoor verkenning en beweging binnen die wereld zonder onderbreking mogelijk is. Bovendien draaien Atmosphere-werelden niet op een centrale hostcomputer. Iedereen kan overal de werelden hosten en bovendien kunnen de werelden aan elkaar worden gekoppeld, waardoor de 3D-omgevingen op het web kunnen worden uitgebreid.

Atmosphere biedt makers van 3D-content, webdesigners en webontwikkelaars krachtige en gemakkelijk te gebruiken ontwerp- en productietools. Het breidt de mogelijkheden van standaard webontwerpen uit met mogelijkheden als koppelen van werelden via url's, invoegen van structuren, geluiden en objecten en het gebruik van JavaScript voor animeren van objecten, toevoegen van geluiden en programmeren van special effects. De bekende en intuïtieve Adobe gebruikersinterface van Atmosphere verkort de tijd die nodig is om met het programma te leren werken en maakt het de gebruiker mogelijk direct productief en efficiënt aan de slag te gaan.

Atmosphere-werelden bieden de ontwerpers de mogelijkheid objecten te importeren die werden gecreëerd met behulp van de toonaangevende 3-D ontwerptools, zoals Viewpoint, Curious Labs, Discreet 3DStudio Max en Alias|Wavefront Maya - en die als Viewpoint-bestanden kunnen worden geïmporteerd. Viewpoint is het geprefereerde e-commerce object format voor Atmosphere en het aanbevolen systeem voor het leveren van 3D-webcontent. Atmosphere kan ook goed worden gebruikt met industriestandaard tools voor het creëren van webcontent, zoals Adobe Photoshop® en Adobe Illustrator®, door middel van importeren van de standaard grafische bestandsformaten JPEG, GIF en PNG.

Prijs en verkrijgbaarheid
Adobe Atmosphere is op dit moment beschikbaar als public beta voor Windows® via www.adobe.com/products/atmosphere/main.html. De betaversie voor Macintosh zal in de zomer van 2001 beschikbaar zijn. De verwachting is dat Adobe Atmosphere laat in de zomer van 2001 verkrijgbaar zal zijn, de aanbevolen verkoopprijs zal worden bekendgemaakt wanneer het uiteindelijke product klaar is voor levering.

###
© 2001 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe-logo, Atmosphere, Illustrator en Photoshop zijn hetzij gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. Windows is hetzij een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Kwok Sing Sit
Account Executive
Text 100 Public Relations
Global High Technology Public Relations
Van Diemenstraat 164-166, 1013 CN Amsterdam
Tel: +31 20 5304343
Fax: +31 20 5304331
Email: kwoks@text100.nl
URL: http://www.text100.com