CDA

Unanimiteit bij Europese besluitvorming over ethische kwesties gewenst

CDA-leider De Hoop Scheffer heeft in een lezing voor studenten van de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg ervoor gepleit dat Nederland in EU-verband in staat moet zijn om eigen afwegingen te kunnen en blijven maken inzake ethische kwesties. De lezing van De Hoop Scheffer is onderdeel van een congres over Performance Management. De Hoop Scheffer introduceert in zijn lezing het concept van unanimiteitsbesluitvorming bij de zogenaamde sujets ethiques (ethische zaken). Onderwerpen die een sterk ethische component hebben dienen, naar de mening van de CDA-leider, uitgezonderd te worden van meerderheidsbesluitvorming binnen de EU.

De Hoop Scheffer: "Ethische kwesties raken de kern van de soevereiniteit van een volk. De Europese eenheid mag niet ten koste gaan van de verscheidenheid. Die verscheidenheid vindt haar oorsprong in de verschillende culturen. En die moeten dus ook gerespecteerd worden, met name daar waar het ethische zaken betreft."

Overstemd inzake rechtsbescherming biotechnologische uitvindingen Directe aanleiding voor de CDA-leider om het concept van de sujets ethiques op de politieke agenda te zetten zijn de ontwikkelingen rond de Europese richtlijn
betreffende de rechtsbescherming van biotechnologische uitvindingen. Deze richtlijn maakt het octrooieren van planten en dieren als zodanig mogelijk. En dat terwijl een Kamermeerderheid, waaronder de CDA-fractie, van oordeel is dat het onethisch is om levende organismen als een uitvinding van de mens te beschouwen. Nederland is bij de totstandkoming van deze richtlijn echter overstemd. Op Nederlands initiatief ligt de richtlijn nu ter vernietiging voor bij het Europese Hof van Justitie, maar een uitspraak van het Hof is op korte termijn niet te verwachten. Wel kan reeds nu, ongeacht de uitspraak van het Hof, de les getrokken worden dat een dergelijke gang van zaken niet voor herhaling vatbaar is.

De Hoop Scheffer ziet twee mogelijkheden om de unanimiteitseis bij de sujets ethiques in de praktijk te brengen. De eerste mogelijkheid is verdragswijziging. Een tweede optie is om op dit punt aan te sturen op een herenakkoord tussen de EU-lidstaten. De afspraak zou dan inhouden dat "binnen het kader van de bestaande procedures geen landen meer overstemd zullen worden bij besluitvorming over onderwerpen met een hoog ethisch karakter".

Moraal gaat boven markt
De Hoop Scheffer: "De komende tijd zal de CDA-fractie zich gaan inzetten om de sujets ethiques op de politieke agenda te zetten. Het is een duidelijk voorbeeld van het belang dat er ook aan de ontwikkeling van de economie grenzen gesteld kunnen en moeten worden. De moraal gaat uiteindelijk boven de markt".

Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter, tel: 06-53714623