Gemeente Zoetermeer

'Op de hoek van de Wallen', de geschiedenis van Dorpsstraat 46

Donderdag 29 maart heeft wethouder Heidema het eerste exemplaar van het rijk geïllustreerde boekje
'Op de hoek van de Wallen' aangeboden aan de nieuwe eigenaar van het pand aan de Dorpsstraat 46, Voorberg Makelaars.

Dorpsstraat 46
In dit fraai uitgevoerde boek, een uitgave van de afdeling Milieu, Bouwen en Wonen, het Gemeentearchief en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, is de bouw- en bewoningsgeschiedenis van Dorpsstraat 46 in Zoetermeer uitvoerig beschreven.

Jarenlang was het markante huis op de hoek van de Dorpsstraat en de Leidsewallen een toonbeeld van voortschrijdend verval. 'Het moet tot op de grond worden afgebroken en weer opnieuw worden opgebouwd', zo luidde het oordeel van velen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Met de aankoop door de nieuwe eigenaar kwam de weg vrij voor een algehele restauratie, die met veel zorg en aandacht voor het monument is uitgevoerd. Zo zijn de oude kozijnen zo goed mogelijk gehandhaafd en alleen op onderdelen vernieuwd. Er is alles aan gedaan om het pand zijn oude luister en uitstraling terug te geven. Bij de opening van het pand sprak wethouder Heidema de wens uit dat deze restauratie en de publicatie van het boek een stimulans is om zorgvuldig om te blijven gaan met het historische erfgoed van Zoetermeer.

In 1685 is het huis voor de eerste maal verkocht, waarna het nog vele malen van eigenaar zou veranderen. In de eerste twee hoofdstukken komt de bewonersgeschiedenis uitvoerig aan de orde. Het derde hoofdstuk schetst de bouwgeschiedenis en in het laatste hoofdstuk komt de restauratie van het pand aan de orde. Alle hoofdstukken zijn zorgvuldig en uitgebreid geïllustreerd met foto's.

Het boek kost fl 10,00 en is vanaf heden verkrijgbaar in 't Oude Huis (stadsmuseum) Dorpsstraat 7 en bij boekhandel Roos in de Dorpsstraat 155 in Zoetermeer.



Gemeente Zoetermeer © March 2001

Last update: 29 March 2001 (14:50)