NUON

Nuon neemt het in Chicago gevestigde waterbedrijf Utilities, Inc. over

Overname vloeit voort uit Nuons internationale groeistrategie

Amsterdam, 28 maart 2001

Energiebedrijf Nuon maakt bekend dat het voornemens is het in Chicago gevestigde bedrijf Utilities, Inc. over te nemen. Dit bedrijf is het op vier na grootste private waterbedrijf in de VS, een snelgroeiende aanbieder van diensten op het gebied van drinkwatervoorziening en afvalwaterverwerking. In 2000 steeg de omzet van Utilities, Inc. met ruim 13 procent tot $64 miljoen. De nettowinst kwam uit op meer dan $10 miljoen, een stijging van 17 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens Carel W.J. Kok, als lid van de Raad van Bestuur van Nuon verantwoordelijk voor de groeistrategie, is de overname van Utilities, Inc. geheel in lijn met de internationale groeistrategie van Nuon. De groeistrategie is gericht op uitbreiding van Nuons marktpositie als leverancier van energie en water, zowel nationaal als internationaal, in de belangrijkste groeimarkten in Nederland, Duitsland en de VS.

"De overname van Utilities, Inc. inclusief zo'n tachtig werkmaatschappijen, vertaalt zich voor Nuon in een sterke positie op de Amerikaanse (drink)watermarkt. Bovendien past deze overname naadloos in de verdere ontwikkeling van Nuon tot een internationale marktspeler van formaat gespecialiseerd in marketing, verkoop en distributie van energie, water en aanverwante producten en diensten", aldus Kok.

De overname zal plaatsvinden nadat aan diverse voorwaarden is voldaan, waaronder goedkeuring door de aandeelhouders van Utilities, Inc. en accordering door de Amerikaanse overheid.

Volgens topman James Camaren van Utilities, Inc. zal de expertise van Nuon op het gebied van waterdistributietechnologie voor zijn bedrijf vooral resulteren in operationele efficiency. Hierdoor kan Utilities, Inc. versneld invulling geven aan haar groeistrategie die is gericht op overname en beheer van watervoorzieningssystemen in heel de VS.

"Utilities, Inc. groeit sterker dan de rest van de Amerikaanse watermarkt. Dit is vooral te danken aan de acquisitie van aantrekkelijk geprijsde nutsbedrijven in diverse, geografisch gespreide markten met winstpotentieel op lange termijn", stelt Camaren. "De combinatie van enerzijds onze gedisciplineerde marktbenadering en kennis van de Amerikaanse regelgeving en anderzijds de financiële middelen en de steun van Nuon, zal ons in staat stellen de juiste basis te leggen voor groei in de Amerikaanse markt."

Utilities, Inc. is het moederbedrijf van circa tachtig werkmaatschappijen die diensten leveren aan meer dan 235.000 klanten in 16 staten op het gebied van drinkwatervoorziening en verwerking van afvalwater. Het bedrijf heeft ruim 300 mensen in dienst in Arizona, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Louisiana, Maryland, Mississippi, North Carolina, Nevada, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, South Carolina, Tennessee en Virginia.

Volgens Camaren maakt de Amerikaanse watermarkt momenteel een periode van consolidatie door. Het consolidatieproces wordt geleid door slechts een handvol bedrijven. "Ook bij voortgaande consolidatie verwachten wij dat Utilities, Inc. beter zal presteren dan de rest, voornamelijk door onze toonaangevende positie als waterdistributeur en dienstverlener", aldus Camaren.

Kok voegt daaraan toe dat Nuon door de liberalisering en deregulering in Europa kansen krijgt om haar expertise op het gebied van energie- en waterdistributie in nieuwe markten toe te passen en daarnaast de toepassingsmogelijkheden van duurzame energie te onderzoeken. "In deze snel veranderende omgeving dienen zich voor Nuon grote kansen aan in de belangrijkste markten, onder meer de Amerikaanse markt. Wij zullen dan ook doorgaan op de weg van verdere versterking van onze internationale marktpositie door middel van overnames, joint ventures en deelnemingen."

Nuon Nuon, gevestigd in Amsterdam, is de grootste energiedistributeur in Nederland. Het bedrijf voorziet meer dan vijf miljoen huishoudens en bedrijven van gas, water, elektriciteit en warmte. Daarnaast ontwikkelt en verkoopt Nuon producten en diensten, die verwant zijn aan water en energie. Het bedrijf loopt voorop in de ontwikkeling van duurzame 'groene' energie zoals waterkracht, wind- en zonne-energie.

In 2000 realiseerde Nuon een omzet van ruim EUR 3,5 miljard en had het ongeveer 10.000 medewerkers in dienst.

In 1997 nam Nuon North Coast Energy Inc. over, een in Twinsburg, Ohio, gevestigde gasleverancier. Niet lang daarna versterkte Nuon haar marktpositie in de VS door een belang te nemen in Green Mountain Energy Company, een in Austin, Texas, gevestigde leverancier van duurzame energie met zowel particuliere als zakelijke klanten.

Behalve het eigen waterbedrijf in Nederland, dat zo'n 600.000 klanten van water voorziet, heeft Nuon een belang van 50 procent in Pacques, een Nederlandse leverancier van biologische oplossingen voor de verwerking van afvalwater. Begin 2000 richtten Nuon en het Britse waterbedrijf Biwater het internationale waterbedrijf Cascal op. En in november 2000 kocht Nuon Norit, één van de toonaangevende leveranciers van waterzuiveringsoplossingen voor de voedings- en drankindustrie in Europa met kantoren in onder andere Marshall, Texas, en Pryor, Oklahoma. Voor meer informatie: http://www.nuon.com/

Utilities, Inc. Het in Northbrook, Illinois, gevestigde Utilities, Inc. is het op vier na grootste private waterbedrijf in de VS. Meer dan 235.000 klanten in 16 staten nemen de diensten van het bedrijf af. In 2000 steeg de omzet van Utilities, Inc. met ruim 13 procent tot $64 miljoen. De nettowinst kwam uit op meer dan $10 miljoen, een stijging van 17 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.