Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 29 maart 2001

... B & W-nieuws week 13

Bestuursdienst
Het college heeft de gewijzigde gedragscodes integriteit B&W vastgesteld. De nota "gedragsafspraken college B&W van gemeente Amsterdam" is hierbij als uitgangspunt genomen. De gedragscode bevat onder meer de nadere invulling van de kernbegrippen van bestuurlijke integriteit (dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, terughoudendheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid) en stelt kaders voor onder meer het aanvaarden van uitnodigingen voor lunches, diners, recepties, reizen, verblijven en werkbezoeken zowel op kosten van de gemeente als op kosten van derden. De raadscommissie ABZ ontvangt de gewijzigde gedragscodes ter kennisname.

Het college heeft de subsidie voor de ontmoetingsdag voor oud-medewerkers in 2000 vastgesteld op het bedrag van de werkelijk gemaakte kosten, zijnde 5.590,52 en gaat akkoord met het beschikbaar stellen van een voorschot van 7.000,00 voor de geplande ontmoeting op 9 mei 2001.

Grondbedrijf
Het college verleent - conform de algemene verkoopvoorwaarden - een optie aan Gorter Bedrijfshuisvesting voor het realiseren van een bedrijfsverzamelgebouw op het bedrijvenpark Nieuw Vennep-zuid. Voordat de (eventueel eenmalig te verlengen) optie kan worden omgezet in een verkoop dient door Gorter te worden aangetoond dat 60% van het te realiseren gebouw is voorverhuurd of voorverkocht aan gegadigden die voldoen aan de gemeentelijke criteria van het bedrijfsvestigingsbeleid. De verkoopprijs is vastgesteld op 337,50 per m².

Ruimte, Wonen en Economie
Het college stemt in met de principe-uitspraken uit het bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en gemeente Haarlemmermeer van 16 november jl voor de oplossing van congestie op het knooppunt N201/A4, te weten de aanleg van de Noordelijke Link Hoofddorp (N201-A4-A5), een nieuwe aansluiting op de A4 bij de Bennebroekerweg, een stroomweg tussen de omgelegde N201 en de Nieuwe Bennebroekerweg en de opheffing van de aansluiting van de N201 op de A4 . Gezien de verwachte toename van het verkeer in de komende jaren door o.a. de realisering van bedrijventerreinen kan hier naar de mening van het college niet mee volstaan worden. Het college acht daarom een aanvullend wensbeeld noodzakelijk en stelt hiertoe voor als input voor het nieuwe streekplan Noord-Hollland-Zuid, de actualisering van het RVVP en de MIT-verkenningsstudie "wegenstructuur Haarlemmermeer" : de aanleg van twee éénrichtingswegen aan weerszijde van de A4 vanaf de N201 tot het Knooppunt Burgerveen en daaraan gekoppeld de aanleg van de Zuidelijke Link Hoofddorp (Van Heuven Goedhartlaan-parallelwegen A4) inclusief twee kruisingen van de Geniedijk. De collegevoorstellen worden ter advisering voorgelegd aan de raadscommissie Verkeer en Vervoer.

Het college verleent met toepassing van art. 19 WRO medewerking aan de bouw van 14 garages van maximaal 35 m2 in deelgebied 3A; het bouwen van 4 uitbouwen en 8 aanbouwen (bergingen) in deelgebied 1B en de bouw van 1 berging in deelgebied 2E in Vijfhuizen-Zuid.

Het college legt het ontwerp bestemmingsplan Spoorlaan Zuid gedurende vier weken ter inzage. Het bestemmingsplan omvat het weggedeelte dat loopt vanaf de Noordelijke Randweg/Spoorlaan Midden tot aan de aansluiting op de te verlengen Noorderdreef (inclusief de bij de weg behorende bermen en sloten). De Spoorlaan Zuid is bedoeld als ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein Spoorzicht, waardoor de kern van Nieuw-Vennep wordt ontlast. Daarnaast is de weg als geheel van belang als verbinding tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp ter ontlasting van de Hoofdweg en Rijnlanderweg.

Het college verleent met toepassing van art. 19 WRO medewerking aan de realisatie van een distributiecentrum van PTT Post op het bedrijventerrein De President te Hoofddorp.

Het college stemt in met het gemeentelijk commentaar op de ingekomen inspraakreactie op het ontwerp-bestemmingsplan staatsbos Floriade 1e gedeeltelijke herziening. De herziening heeft tot doel de bestemming van het viaduct van de N22 ter hoogte van de Kruisweg (N201) opnieuw te regelen. De reactie heeft betrekking op de geluidsisolatie na de ingebruikname van de N22. Het college komt tot de conclusie dat de toename van de geluidbelasting (minder dan
1dB) niet hoorbaar is en dan ook te verwaarlozen. Het ontwerp-bestemmingsplan wordt ter inzage gelegd.

Het college stemt in met het masterplan plot I Beukenhorst-Zuid als voldoende basis voor verdere planuitwerking en gronduitgifte. Doelstelling van het stedenbouwkundige masterplan is om te komen tot een drie dimensionaal verkavelingsplan , dat inzicht geeft in de kwantitatieve en kwalitatieve bebouwingsmogelijkheden. Het plan is afgestemd op de uitgifte van 6 kavels voor de ontwikkeling en realisering van 6 gebouwen voor de reeds geselecteerde potentiële eindgebruikers. Het voorstel voorziet in een programma van 37.000 m² b.v.o.. Door het toevoegen van algemene voorzieningen kan een zekere verlevendiging van het gebied bewerkstelligd worden.

Het college stelt de raad voor de Regeling doorverkoop nieuwbouwkoopwoningen als volgt aan te passen c.q. aan te vullen: aan te sluiten bij de nieuwe, door het Centraal Bureau voor de Statistiek opgezette reeks prijsindexcijfers ('prijsindexcijfer voor de bouwkosten van nieuwe woningen' en als aanvulling op te nemen: een termijn te stellen aan de zelfbewoningsplicht, te weten binnen 4 maanden op straffe van een boete van 50.000.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college heeft de beleidsregels vastgesteld voor de subsidiëring van het kunstmenu in het basis onderwijs en de basisvorming van het voorgezet onderwijs. Het kunstmenu bevat het aanbod van kunsteducatieve projecten en activiteiten voor basisscholen en de basisvorming van het voortgezet onderwijs op zodanige wijze dat iedere leerling tot en met de basisvorming van het voortgezet onderwijs planmatig in aanraking komt met alle kunstdisciplines en cultureel erfgoed. De beleidsregels zullen als voorgenomen collegebesluit aan het Besturenoverleg Lokaal Onderwijsbeleid worden voorgelegd.

Openbare Werken
Het college gaat akkoord met het voorstel het éénrichtingsverkeer in Middenburg (tussen (vanaf) Merckenburg en Nijenburgh en tussen (vanaf) Polderburg en Nijenburgh) in te trekken. Met dit besluit komt het college tegemoet aan de wensen van de bewoners die er de voorkeur geven aan de optie om de straat te voorzien van drie drempels en af te zien van de fysieke afsluiting van Middenburg. Hierdoor wordt de bereikbaarheid van de bewoners en omwonenden verbeterd; door het plaatsen van drempels wordt de verkeersveiligheid in de straat verbeterd en de huidige verkeersstroom vertraagd.

Het college herroept het besluit van 31.10.2000 om de Melis Spaansweg per 1 juli 2001 aan de openbaarheid te onttrekken en stemt in met het gedurende 4 weken ter inzage leggen van het voorstel om met ingang van 1 januari 2002 gefaseerd de Melis Spaansweg en omliggende parkeerterreinen in Hoofddorp Centrum te ontrekken aan de openbaarheid. De doorstroming van het verkeer en de veiligheid zijn gegarandeerd met behulp van een nieuwe tijdelijke weg tussen de Hoofdweg westzijde en de Nieuweweg. Het aantal parkeerplaatsen zal tijdelijk (medio 2002 tot medio 2003) met circa 20 plaatsen afnemen. In het overige deel van de bouwperiode (2 jaar) bedraagt het aantal parkeerplaatsen meer dan in de huidige situatie.

Het college stelt de raad voor een krediet van 785.000 beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de maatregel 'Langzaam verkeer van rechts voorrang'. In de meerjarenbegroting 2000-2003 is door de raad 570.000 voor deze maatregel beschikbaar gesteld. Dit bedrag was gebaseerd op een eerste, globale schatting. Inmiddels heeft een inventarisatie plaatsgevonden naar welke kruisingen in aanmerking komen voor een aanpassing van de verkeerssituatie. Hieruit blijkt dat voorafgaand aan de invoering op in totaal 362 kruispunten (gewone kruisingen, T-kruisingen en kruisingen met fietspaden) aanvullende maatregelen moeten worden genomen. Hiermee is een bedrag van 785.000 gemoeid. Het voorstel wordt behandeld in de raadscommissie Verkeer en Vervoer.

Het college heeft kennis genomen van de evaluatie groot- en klein Wit en Bruingoed (WeB). De in de gemeente Haarlemmermeer ingezamelde hoeveelheid groot WeB komt redelijk overeen met de landelijk cijfers. Het is echter lastig in beeld te brengen hoe succesvol de inzameling in Haarlemmermeer verloopt omdat een deel van deze afvalstroom via de winkeliers centraal wordt afgevoerd ('de oud voor nieuw regeling'). Het klein WeB wordt bij winkeliers of bij De Meerlanden ingeleverd. Om deze regeling klantvriendelijker te maken stemt het college in met het inzetten van de chemokar voor de inzameling van klein Wit en Bruingoed. De chemokar rijdt al door de gemeente en heeft voldoende ruimte om het klein WeB tijdelijk op te slaan. De Meerlanden zal met behulp van gerichte voorlichting de route van de chemokar en de mogelijkheid van klein WeB bij de chemokar aan te beiden onder de aandacht van de burger brengen. De B&W nota wordt ter kennisname geagendeerd voor de raadcommissie Openbare Werken.

Facilitaire Dienst
Het college stemt in met het voorstel om per 1 juli 2001 de formatie behorende bij de secretariaten van de Bestuursdienst (4,5 fte), het Grondbedrijf (1,3 fte) en het Programmamanagement (1 fte) aan de desbetreffende organisatie onderdelen over te dragen. De Facilitaire Dienst continueert de secretariële ondersteuning voor Burgemeester en Wethouders en draagt zorg voor centrale vakinhoudelijke opleidingen voor alle secretaressen en coördineert en activeert het secretaresse-netwerk van de gemeentelijke organisatie. Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen