Gemeente Medemblik


de raadzaal
Raadsvergaderingen
De gemeenteraad vergadert als regel op de laatste donderdag van de maand in de raadzaal van het stadhuis.

Commissievergaderingen
De commissies vergaderen volgens een vast rooster. Door het ontbreken van agendapunten valt er echter nog wel eens een vergadering uit.
AGENDA voor de openbare vergadering van de raad van de gemeente Medemblik,te houden op donderdag 29 maart 2001 aanvang 19.30 uur.

1. Opening



2. Mededelingen



3. Vaststelling van de notulen van de raadsvergadering

4. Ingekomen stukken


5. Aanwending opbrengst verkoop Multikabelgelden

6. Voorstel een partiële herziening van het bestemmingsplan "Camping Zuiderzee" (opnieuw) vast te stellen


7. Voorstel de `Verordening WIW-loonkostensubsidie gemeente Medemblik 2001' vast te stellen


8. Voorstel de Klachtenregeling verdringing en concurrentieverstoring WIW vast te stellen 9. Voorstel het Regionaal Indicatie Orgaan met het Zorgloket samen te voegen

10. Voorstel een recht van opstal voor Tulip Inn te vestigen

11.Voorstel een convenant met de politieregio Noord-Holland Noord af te sluiten en een krediet beschikbaar te stellen

12. Voorstel het "Plan van Aanpak Bevordering Toerisme" vast te stellen en een krediet te voteren voor het verrichten van toeristisch onderzoek door hetSociaal Wetenschappelijk Bureau

13.Voorstel in te stemmen met een fusie van de drie GGD-en Kop Noord-Holland,Noord-Kennemerland en Westfriesland

14. Voorstel de tarieventabel bij de legesverordening te wijzigen 15. Comptabiliteitsvoorstel

16. Rondvraag

17. Sluiting

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar. U bent van harte welkom op de publieke tribune. Ook kunt u de vergadering live op de TV volgen.



Toelichting raad

Er staan 17 punten op de agenda van de gemeenteraad.

Na de opening, de mededelingen en de vaststelling van de notulen zal de voorzitter, burgemeester Smit, de ingekomen stukken aan de orde stellen. Bij de ingekomen stukken een verslag van een bespreking van de bewoners van de Oosterhaven en 't Hoofd over de leefbaarheid in de wijk met een lijst met aanbevelingen.

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor dit stuk ter behandeling in handen te stellen van hun college.

Onder agendapunt 5 is de aanwending van de opbrengst van de verkoop van de zogenaamde Multikabelgelden op de agenda geplaatst.

Vanavond is het vervolg van een eerdere discussie. Burgemeester en wethouders hebben een ontwerplijst opgesteld en een tijdpad aangegeven. U, als inwoner van Medemblik, wordt nauw betrokken bij de uiteindelijke besluitvorming. In mei verschijnt een huis-aan-huis-krant waarna een zogenaamde burgerraadpleging plaats heeft. Burgemeester en wethouders brengen nu het volgende voorstel in de raad ter vaststelling.

Een bedrag van f 1.390.000 ( 630.754) in te zetten voor vervroegde afschrijving van activa en een bedrag van f 8.000.000 ( 3.630.241) in te zetten voor diverse projecten.

De bedoeling van de vervroegde afschrijving van activa is tweeledig:
* het creëren van financiële ruimte in de exploitatie;
* het opruimen van investeringen waar géén direct nut tegenover staat.

De komende jaren komen vele zaken op de gemeente af. Naast de maatschappelijke veranderingen die een steeds grotere druk op de gemeentelijke begroting leggen, komt de gemeentelijke herindeling met rasse schreden nader. Dit zal extra inspanning vergen en ook extra financiële inzet.

Door vervroegde afschrijving van nog lopende investeringen ontstaat voor de komende jaren financiële begrotingsruimte.

Het is niet ondenkbaar dat voor het belastingjaar 2002 -mede op basis van de voorjaarsnota 2001 en de meerjaren-beleidsbegroting 2002-2005- voorgesteld wordt een belastingverlaging toe te passen.

Bij de begrotingsbehandeling is door de diverse raadsfracties duidelijk aangegeven dat de opbrengst van de verkoop van de Multikabelaandelen, of een groot deel daarvan, aangewend moet worden voor zaken die ten goede komen aan de Medemblikker gemeenschap.

Burgemeester en wethouders presenteren nu een voorlopige lijst van zaken die bekostigd zouden kunnen worden uit de multikabelgelden.

Bij de vaststelling van die ontwerplijst zal de gemeenteraad niet alleen de beoogde projecten dienen te benoemen maar ook een prioriteitsvolgorde moeten aangeven. U als inwoner van Medemblik kan daar "op schieten," waarna na de zomer de raad tot definitieve besluitvorming overgaat.

De volgorde op de voorlopige ontwerplijst is ontleend aan de voorkeur die de gemeenteraad eerder uitsprak.

Voorstel voor een ontwerplijst:

1. multifunctioneel jeugd- en sportcentrum
2. multifunctioneel cultureel centrum

3. herinrichting Emmapark

4. kleine recreatieve voorzieningen

5. speelplekkenplan

6. inrichten ecologisch park/groene buffers
7. Zuiderzeepromenade

8. 1e donatie gemeentelijk monumentenfonds
9. kunstijsbaan

10. extra-impuls ISV

Zodra de ontwerplijst door de gemeenteraad is vastgesteld kan de discussie met u als inwoner van Medemblik plaatsvinden. In een speciale huis-aan-huis-krant zullen de items worden uitgewerkt en van toelichtingen worden voorzien, waarna u kunt aangeven welk item (of welke items) u bovenaan wenst te stellen. Ter completering van de informatie worden ook de overige ideeën die de revue passeerden kort aangegeven in de huis-aan-huis-krant. U kun hierop reageren en eventueel nieuwe ideeën aan dragen.

De definitieve discussie in de raad zal daarna plaats vinden. Uw mening verschaft de leden van de gemeenteraad daarbij extra informatie die bij de besluitvorming kan worden betrokken.

Het tijdpad


- maart 2001 bepaling ontwerpprioriteitenlijst door gemeenteraad;

- mei 2001 raadpleging inwoners (huis-aan-huis-krant)

- juni/juli 2001 verwerking reacties van de inwoners
na de zomervakantie via de Medemblikker en/of interview in de regionale krant de 'publiekskeuze' terugkoppelen.


-september 2001 raadsvoorstel waarin de reacties van de inwoners zijn verwerkt en de diverse projecten nader - maar nog steeds globaal - zijn uitgewerkt (ook financieel) en definitieve discussie door de gemeenteraad.

Agendapunt 6 brengt de leden van de raad bij een partiële herziening van het bestemmingsplan "Camping Zuiderzee".

In de vergadering van de raad van 10 oktober 2000 is besloten de partiële herziening van het bestemmingsplan "Camping Zuiderzee" vast te stellen. De planherziening voorziet in de planologische mogelijkheid om het zomerhuizenterrein op de camping "Zuiderzee" te vergroten door middel van het realiseren van ca. 40 extra zomerhuizen.

Op 23 januari 2001 heeft het provinciaal bestuur besloten de goedkeuring aan het raadsbesluit te onthouden wegens strijd met het recht. Met name geldt, dat in de kennisgeving van terinzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan verzuimd is aan te geven dat het bestemmingsplan ook desgevraagd gedurende tenminste drie aaneengesloten uren per week buiten de werkuren kan worden ingezien. Het gevolg van het besluit van provinciaal bestuur is dat het ontwerp van het bestemmingsplan opnieuw ter inzage moest worden gelegd en ook opnieuw door de raad moet worden vastgesteld.

Agendapunt 7

De raad wordt voorgesteld de verordening WIW loonkostensubsidie vast te stellen. De afkorting WIW staat voor Wet Inschakeling Werkzoekenden.

Deze verordening schept de mogelijkheid om aan werkgevers die een langdurige werkloze in dienst nemen een loonkostensubsidie te verlenen.Iedere gemeente is verplicht een dergelijke verordening vast te stellen.

Agendapunt 8

Op grond van de Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW), dient de gemeente regels vast te stellen voor de beoordeling van klachten over overtreding op het gebied van verdringing en concurrentieverstoring.

In de vast te stellen verordening is de tekst van de "Klachtenregeling verdringing en concurrentieverstoring WIW" opgenomen. Daarnaast is de samenstelling van de commissie opgenomen in de toelichting.

Agendapunt 9

Na het opdragen door de rijksoverheid van de verantwoordelijkheid voor de indicatiestelling voor verzorging en verpleging is in onze regio West-Friesland de Stichting Zorgloket West-Friesland (Zorgloket) opgericht en zijn de dertien gemeenten de Gemeenschappelijke Regeling Indicatiestelling West-Friesland (RIO) aangegaan.

In de praktijk leidt de spreiding van verantwoordelijkheden over de twee organen tot communicatiestoornissen ondermeer door gebrek aan personele capaciteit bij het RIO. Ook blijkt elders in het land veelal te zijn gekozen voor een orgaan waarin de taken van RIO en Zorgloket zijn verenigd.

De werkwijze in onze regio kan efficiënter worden georganiseerd.

Agendapunt 10

Tulip Inn heeft een klein stukje gemeentegrond in gebruik gekregen om een vetvangput te plaatsen. Door het vestigen van een recht van opstal wordt dit gebruik nu ook op papier geregeld.

Agendapunt 11

In het rapport `parkeren in het centrum van Medemblik' wordt geconcludeerd dat 30 á 40% van de parkeervakken in de Nieuwstraat wordt ingenomen door langparkeerders. Gezien de beperkte capaciteit van het aantal parkeerplaatsen wordt een blauwe zone in de binnenstad ingesteld. Hiermee wordt een efficiënter gebruik van de parkeerplaatsen beoogd.

Een dergelijke regeling heeft alleen maar kans van slagen als er sprake is van een adequate handhaving. Binnen het normale politietoezicht kan van adequate handhaving van de blauwe zone geen sprake zijn.

Om de invoering van de blauwe zone toch een kans van slagen te geven stellen burgemeester en wethouders de raad voor extra politietoezicht in te huren.

De kosten hiervoor bedragen op jaarbasis f 50.000,-- (22.689).

Agendapunt 12

Het toerisme is een belangrijke economische pijler van Medemblik. Uitbreiding van het toerisme en dan vooral in kwalitatieve zin is wenselijk.

In de lijst met gemeentelijke aandachtpunten staat daarom het project "Bevordering toerisme in Medemblik."

Als eerste actiepunt wordt genoemd het maken van een Plan van Aanpak. Op basis van dat plan dienen actieplannen te worden ontwikkeld en uitgevoerd ten behoeve van een meer samenhangende ontwikkeling en bevordering van het Medembliks toeristisch product.

In het plan dat nu aan de raad wordt aangeboden schets het college de ontwikkelingen van de laatste jaren en komt tot de conclusie dat het de gemeente ontbreekt aan actuele en onderling samenhangende informatie over de toerist in Medemblik. Voor een betrouwbaar beeld van het groeipotentieel binnen de toeristische sector is onderzoek noodzakelijk.

Daarnaast staat in het plan opgenomen apart onderzoek te verrichten naar de promotie van het toeristisch product "Medemblik".

Burgemeester en wethouders vragen de raad een krediet ter beschikking te stellen om genoemde zaken te kunnen uitvoeren.

Agendapunt 13

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor ermee in te stemmen dat de fusie van de drie GGD-en in het gebied van het Gewest Kop Noord-Holland van het Samenwerkingsverband Noord-Kennemerland en van het Samenwerkingsorgaan West-Friesland daadwerkelijk in gang wordt gezet. Hier is al veel onderzoek naar verricht.

Agendapunt 14

Per 1 april moeten de paspoortleges worden verlaagd. De afdracht die de gemeente nu nog aan het Rijk doet komt te vervallen.

De tarieventabel bij de legesverordening moet daarop worden aangepast.

Onder agendapunt 15, het comptabiliteitsvoorstel wordt aangegeven welke gevolgen de voorstellen die vanavond aan de orde zijn geweest voor de begroting hebben.

Na de rondvraag volgt de sluiting van de vergadering.



Een vergadering van de Commissie Welzijn, Onderwijs en Milieu heeft plaats op dinsdag 3 april om 19.30 uur in de kantine van het stadhuis.

Agenda.

1. Opening en Verslag van de vergadering van 6 maart (in uw bezit)
2. mededelingen, ingekomen stukken:

a. MFC-geeltjes
b. Op/maat
c. Omring: beleidsplan en jaarverslag
d. Bodemsanering: notitie milieumedewerker

Ter advisering/bespreking:

a wijziging verordening premiebeleid en vrijlating inkomsten

b. milieuprogramma 2001

c. een multifunctioneel centrum in Medemblik

d. WonenPlus

Rondvraag en sluiting.

De vergadering is openbaar. U bent van harte welkom op de publieke tribune.

Laatst gewijzigd op: dinsdag 27 maart 2001