Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 28 maart 2001

Voorlichting start een week vóór de publiekscampagne

CBR bereidt onderwijs voor op 'voorrang bestuurders van rechts'

Het CBR heeft met TeleacNOT een voorlichtingscampagne ontwikkeld voor het basisonderwijs over de nieuwe verkeersregel per 1 mei aanstaande. Dan krijgen alle bestuurders van rechts op gelijkwaardige kruisingen voorrang. De campagne gaat vrijdag 30 maart - een week vóór de start van de publiekscampagne - van start. Op SchoolTV Weekjournaal is die dag om 11.00 uur op Nederland 3 een reportage te zien van een fietstocht met minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) door Den Haag. Aan de hand van verkeerssituaties legt de minister de nieuwe voorrangsregel uit. Na de uitzending kunnen leerlingen en docenten zich met behulp van een krant, speciale internetsites en een handleiding de nieuwe verkeersregel eigen maken. Kinderen krijgen een fietsbelsticker om hen op de cruciale momenten aan de nieuwe regel te herinneren.

In de weken tussen de tv-uitzending en 1 mei worden de scholieren van zowel voortgezet als basionderwijs via spots op het jeugdnet Zeppelin op Nederland 3 aan de nieuwe regel herinnerd.

Week eerder

De voorlichting aan het basisonderwijs begint een week eerder dan de rest van de voorlichting rond de '1 mei-maatregel'. Vanwege de kwetsbaarheid van de schoolgaande fietsers heeft het CBR ervoor gekozen de campagne vóór in plaats van na de Pasen te laten beginnen. Daardoor heeft de schoolgaande jeugd meer tijd om aan de nieuwe maatregel te wennen dan de rest van de verkeersdeelnemers.

Het lesmateriaal dat TeleacNOT met het CBR heeft ontwikkeld is primair bedoeld voor het basisonderwijs. Als scholen voor voortgezet onderwijs ook van het materiaal gebruik willen maken, kunnen zij contact opnemen met TeleacNOT in Hilversum.

_____