Woerden, 29 maart 2001

PERSBERICHT

Miljoenste ICT-apparaat gerecycled

Op 29 maart 2001 is het miljoenste ICT-apparaat verwerkt en gerecycled. Via het unieke ICT-inzamelsysteem dat is opgezet door Vereniging ICT Nederland (V-ICTN), is in twee jaar tijd ruim 10.000 ton computers, telecommunicatieapparatuur, copiers, faxen, printers en andere kantoormachines verwerkt. Het systeem heeft hiermee aangetoond zeer succesvol te zijn. Voor de komende jaren wordt een verdere groei in volume en deelnemers verwacht.

Het ICT-inzamelsysteem is opgezet door de branchevereniging ICT Nederland en is bedoeld om te voorkomen dat oude en afgedankte ICT-producten in het milieu terechtkomen. Het inzamelsysteem is opgezet in aansluiting op het Besluit verwijdering Wit- en Bruingoed, dat vanaf juni 1998 van kracht is. Aan het inzamelsysteem nemen momenteel 138 producenten en importeurs van ICT-apparatuur deel. Hiermee wordt 70% van de branche gedekt.

Nederland is hiermee het eerste land in Europa dat een systeem heeft opgezet voor het inzamelen en verwerken van ICT-apparatuur. Het unieke van het ICT-inzamelsysteem is dat ICT-producenten zelf de milieukosten dragen, in tegenstelling tot het veel meer bekende systeem van een verwijderingsbijdrage per nieuw apparaat, dat in de Wit- en Bruingoedsector is ingevoerd.

In eerste instantie is het ICT-inzamelsysteem bedoeld voor leden van V-ICTN, maar inmiddels hebben ook bedrijven, waarvan de hoofdactiviteit niet in de ICT-sector ligt, zich aangesloten. V-ICTN streeft er naar het aantal 'freeriders' te laten afnemen, waardoor de kosten per aangesloten bedrijf omlaag kunnen. Momenteel zijn 40% van de kosten afkomstig van zogenoemde 'verweesden' en 'freeriders'. Dat zijn producten van bedrijven die niet meer bestaan en van bestaande bedrijven die zich (nog) niet hebben aangesloten bij het ICT-inzamelsysteem.De ICT branche heeft zich vooralsnog garant gesteld om de kosten van verweesden te betalen, maar stelt zich op het standpunt dat de milieukosten gedragen moeten worden door de hele sector en niet door 70% van de sector. Dit betekent dat de nog niet-aangesloten ICT- bedrijven, freeriders, die nog niet aan hun wettelijke verplichtingen voldoen snel tot het systeem zullen moeten toetreden..

Noot voor de redactie (