Ministerie van Financien

Titel: MINISTER ZALM STUURT RAPPORT KENNISCENTRUM ECD NAAR TWEEDE



Persberichtnr.


01/090


Den Haag

29 maart 2001

Minister Zalm stuurt rapport Kenniscentrum ECD naar Tweede Kamer

Minister Zalm heeft vandaag het rapport Kenniscentrum ECD aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit gebeurt naar aanleiding van de toezegging die gedaan is in de antwoorden van 23 september 1999 op de schriftelijke vragen van de Kamerleden Witteveen-Hevinga en Giskes over assurantietussenpersonen. Dit rapport schetst een beeld van het belang van kennis ten behoeve van effectieve en efficiënte handhaving en maakt duidelijke welke ontwikkelingen zich in dat opzicht hebben voorgedaan. In tegenstelling tot het antwoord op de schriftelijke vragen is dit een openbaar rapport.

Een projectgroep van de ECD kreeg begin 1999 de opdracht te onderzoeken in hoeverre de bij de ECD en elders beschikbare kennis een bijdrage zou kunnen leveren aan een effectieve en efficiënte inzet van de (beperkte) handhavingscapaciteit. Bij wijze van pilot is een criminaliteitsbeeldanalyse uitgevoerd met behulp van de zogenaamde T11-methode met als onderwerp van analyse fraude door assurantietussenpersonen en fraude op het gebied van de intellectuele eigendom. De gebruikte T11-methodiek gaat uit van schattingen en gedeeld inzicht van een klein groep handhavingsexperts en wordt gebruikt om zicht te krijgen op de aard, oorzaak en omvang van criminaliteit. Het onderzoek had dus ook niet primair het doel om de fraude op deze terreinen in kaart te brengen, maar een beeld te schetsen van de mogelijkheden en beperkingen van deze methodiek in relatie tot de wijze waarop de ECD kennis vergaart.

De ECD is per 1 september 1999 onderdeel gaan uitmaken van de Belastingdienst. Voor de ECD zal een risicobeheersingsmodel worden ontwikkeld op basis van de binnen de Belastingdienst gebruikelijke handhavingsmodellen.

De leiding FIOD-ECD heeft daarom besloten dat de aanbevolen ontwikkeling van een specifiek voor de ECD geldend handhavingsmodel gebaseerd op criminaliteitsbeeldanalyses met behulp van de T11-methode niet zal worden overgenomen.

Woordvoerder: drs. F.J.Hermie-den Hertog