Persbericht

On stage!
Schrijven op het ritme van de raï

Kunst en cultuur zijn er niet alleen vóór jongeren, jongeren zijn zelf deel van een cultuur en maken zelf cultuur. Vanuit deze gedachte ontwikkelde het Centrum Educatieve Dienstverlening in samenwerking met andere instellingen het lesprogramma On Stage! Schrijven op het ritme van de raï. Het programma begint met een cultuurmarkt, die de scholen zelf organiseren, waar de leerlingen in zes korte workshops kennis maken met de cultuur in Maghreblanden.

In het lesprogramma On Stage! vormen de eigen culturele bagage, kennis en interesses van jongeren het uitgangspunt. Leerlingen worden uitgedaagd te vertellen over zichzelf en leren hun ervaringen, ideeën en standpunten in diverse kunstvormen te uiten: in teksten, muziek, dans of beeldende kunst. Een belangrijk doel van het programma is, dat leerlingen zich realiseren dat zij makers en dragers zijn van een eigen cultuur, en dat ze uitdrukking kunnen geven aan hun eigen gevoelens door middel van kunst en cultuur. Daarbij zijn de cultuur uit het land van herkomst en uit Nederland met elkaar verweven. In 'On Stage!' is een ruime plaats toebedeeld aan de Maghreb-culturen (de culturen in landen als Marokko, Algerije, Tunesië) en aan raï-muziek.

Het programma On Stage! is ontwikkeld voor leerlingen van 14-17 jaar in het vmbo, havo en vwo. Maar het programma is ook uitermate geschikt om te worden uitgevoerd binnen het sociaal-cultureel werk. Het bijbehorende lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding en leerlingboekjes. Het COS Rijnmond & Midden Holland heeft voor On Stage leskoffers met allerlei materialen samengesteld die daar voor deelnemende scholen ook te huur zijn.
Scholen zijn vrij het programma uit te voeren op de wijze en binnen de uren die ze verkiezen. Participant Loeder Events kan desgewenst extra begeleiding verzorgen bij de invulling van het programma op de scholen.
Een inspirerend leuk project, waarin educatie en cultuur aangenaam gecombineerd worden!

Participanten in het project On Stage! zijn
Stichting Loeder Events, St. Live at Nighttown, st. de Meeuw, st. Kunstzinnige vorming Rotterdam, Centrum voor internationale samenwerking Rijnmond & Midden Holland.

.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Josine Dekkers of Colette Matthijsen van Het Projectbureau (CED), tel. 010 4071 599 Ook kunt u de website van het CED bezoeken,
www.ced.nl waar u meer informatie over het project kunt vinden onder Diensten & Producten in de linker knoppenbalk.