Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

29-03-2001

Teleurstellende afloop cao-onderhandelingen bij Akzo Nobel

De cao-onderhandelingen bij Akzo Nobel zijn vanmiddag uiterst teleurstellend geëindigd. Akzo Nobel heeft uiteindelijk - na in totaal bijna vier onderhandelingsdagen - een voorlopig eindbod op tafel gelegd voor een nieuwe cao voor de ongeveer 14.000 werknemers. CNV Chemie en energie betreurt het dat het niet mogelijk is gebleken om tot een principeakkoord te komen. De bond gaat morgen de kaderleden raadplegen.

"Akzo Nobel dwarsboomt de onderhandelingen, door hardnekkig vast te houden aan cao-voorstellen die voor ons onacceptabel zijn", is de reactie van Peter Hendrix, cao-onderhandelaar namens CNV Chemie en energie.
Belangrijkste knelpunt is de wens van Akzo Nobel om de huidige winstdelingsregeling af te schaffen en een nieuwe, resultaatafhankelijke beloning te introduceren. De nieuwe regeling is volgens CNV Chemie en energie erg ondoorzichtig en biedt de werknemers te weinig garanties. Hendrix: "We leveren iets in zonder te weten wat we ervoor terugkrijgen." Verder wil Akzo Nobel, onder het mom van flexibilisering en ogenschijnlijke keuzevrijheid, de huidige 36-urige werkweek om zeep helpen. Ook houdt het chemieconcern vast aan het invoeren van een individuele prestatiebeloning.

Wat betreft het loon, biedt Akzo Nobel op dit moment in een tweejarige cao een loonsverhoging van 4 procent in het eerste en 3,75 procent in het tweede jaar. Onvoldoende, vindt de bond.
De bond betreurt het dat Akzo Nobel, anders dan in de vorige cao, niets wil bijdragen aan internationale solidariteit. Hendrix: "We hadden een creatief voorstel, waarbij zowel de werknemers als Akzo Nobel een bijdrage zouden leveren. Daar was helaas niet over te praten. Ik vind het triest dat een concern, waar jaarlijks zoveel miljoenen winst wordt gemaakt en dat de mond vol heeft van globalisering, geen cent over heeft voor de opbouw van vakbondswerk en de verbetering van arbeidsomstandigheden over de grenzen heen."

Arnhem, 29 maart 2001

Nadere inlichtingen:

Peter Hendrix, cao-onderhandelaar
030-6348338
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244