Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 29-03-2001 Persberichten district Maastricht (H.P 15.15) Donderdag 29 maart 2001

Maastricht, identiteit dode man bekend.
De identiteit van de afgelopen maandag in de Maas even voorbij Bosscherveld aangetroffen dode man is bekend. Het betreft een 31-jarige man die afkomstig is uit het Belgische Seraing. Het politieonderzoek heeft uitgewezen dat de man zichzelf van het leven heeft beroofd.
De identiteit van het slachtoffer kon worden vastgesteld aan de hand van een uitgebreide persoonsbeschrijving die internationaal werd verspreid.

Valkenburg, snelheidscontroles:
Op woensdag 28 maart 2001 heeft op de Emmaberg in Valkenburg een snelheidscontrole plaatsgevonden. De radarauto controleerde tussen 11.10 en 12.45 uur de snelheid van 863 langsrijdende motorvoertuigen waarvan 27 automobilisten harder reden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. Van deze snelheidsovertreders werden er 15 meteen staande gehouden en geconfronteerd met de door hun gepleegde overtreding. Zij kregen het proces-verbaal meteen uitgereikt. De andere snelheidszondaars krijgen het proces-verbaal thuis gestuurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km per uur.

Tussen 14.40 en 15.45 uur werd een snelheidscontrole gehouden op Broekhem in Valkenburg. Van de 624 gecontroleerde motorvoertuigen bleken er 60 harder te rijden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. Daarvan werden zes automobilisten ter plaatse meteen bekeurd. De andere overtreders krijgen het proces-verbaal thuis gestuurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km per uur.

Meerssen, verkeerscontrole:
Op de Stationsstraat te Meerssen werd woensdagmorgen tussen 07.20 en 09.00 uur een bromfietscontrole gehouden. Van de 59 gecontroleerde brom- en snorfietsen bleek de helft wel een of meer rijtechnische gebreken te hebben of een te hoog vermogen waardoor er te hard gereden kon worden. 20 bestuurders van een brom- of snorfiets kregen een proces-verbaal wegens een te hoog vermogen van hun bromfiets. Twee bromfietsen werden in beslag genomen. Een omdat het vermogen extra hoog was waardoor er dus ook extra hard mee gereden kon worden. De andere bromfiets bleek geen goedkeuringsmerk te hebben. Verder werden er processen-verbaal opgemaakt wegens het rijden zonder helm (3x), geen of ondeugdelijke reminrichting (4x), 3 bestuurders bleken geen bromfietscertificaat te hebben en eenmaal bleek een bromfiets een ondeugdelijke stuurinrichting te hebben.

Tussen 10.00 en 12.30 uur werd op dezelfde plaats de verkeerscontrole voortgezet waarbij speciaal gelet werd op de draagplicht van de autogordel voor automobilisten en hun passagiers. Onbekend is hoeveel autos er gecontroleerd werden. 57 automobilisten of hun passagiers kregen een proces-verbaal omdat zij de draagplicht negeerden. Verder werd proces-verbaal opgemaakt omdat er in een auto de accu geheel los stond, een auto een behoorlijk hard geluid produceerde omdat de uitlaat defect bleek te zijn en van een aanhangwagen bleek de verlichting in het geheel niet te werken (rem en richtingaanwijzers) en ook de hulpkoppeling niet was aangesloten.

Eijsden, autobrand:
Woensdagavond 28 maart 2001 heeft op de autosnelweg A-2 Luik richting Maastricht ter hoogte van de gemeente Eijsden een autobrand plaats gevonden. Een patrouilleauto van de politie trof omstreeks 20.30 uur op de vluchtstrook van de autosnelweg een stilstaande bestelbus aan. Toen de politieauto achter de bestelbus stopte kwam de bestuurder van de bus in allerijl aanrennen en vroeg om een brandblusser omdat de motor van de bestelbus in brand stond. De brandweer werd onmiddellijk gewaarschuwd waarna een begin werd gemaakt met het blussen door middel van een brandblusser uit de politieauto. De brand werd geblust waardoor de hulp van de ter plaatse gekomen brandweer van Eijsden overbodig was. Het motorcompartiment van de bestelbus liep zware schade op. Een bergingsbedrijf moest de bestelbus wegslepen.

Maastricht, woninginbraken:
Donderdagmorgen 29 maart 2001 heeft een inbraak in een woning plaatsgevonden aan de Baron de Rosenstraat te Maastricht. De bewoners werden omstreeks 05.00 uur wakker van een harde klap op de benedenetage van hun woning. Toen zij gingen kijken bleek dat een ruit naast de toegangsdeur ingegooid was. Uit de hal werd een laptop ontvreemd. Van de dader was geen spoor meer te bekennen.

In een woning aan de Leijstenstraat in Berg en Terblijt werd in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken terwijl de bewoner op vakantie was. Een buurvrouw ontdekte de inbraak en waarschuwde vervolgens de gedupeerde die zijn vakantie afbrak en huiswaarts keerde. De inbreker had zich de toegang verschaft door een achterdeur te forceren. Uit de woning werden juwelen, kleding en flessen sterke drank ontvreemd. De gedupeerde heeft van de inbraak aangifte woensdag gedaan.

Maastricht, overvaller vlug gepakt:
Donderdag 29 maart 2001 heeft een 42 jarige inwoner van Kerkrade een overval gepleegd op een antiekwinkel gevestigd aan de Bredestraat te Maastricht. De overvaller werd op de autosnelweg bij binnenkomst in Heerlen door de politie aangehouden.
Kort na het middaguur kwam de overvaller de antiekzaak binnen waar op dat moment alleen een vrouwelijk personeelslid in aanwezig was. De vrouw werd door de overvaller vastgepakt en vastgebonden. Uit de antiekzaak nam de overvaller een antieke klok weg die hij in een sporttas deed. Hiermee verliet de overvaller de zaak. De vrouw wist zich echter snel los te maken en schreeuwde op straat dat zij was overvallen. Personeel van een tegenover gelegen winkel waarschuwde daarop meteen de politie. De overvaller was weggelopen in de richting van de Lantaarnstraat. Daar werd hij door een personeelslid van een andere in de Bredestraat gevestigde winkel aangesproken en gevraagd de tas achter te laten. Na enig aandringen deed hij dat ook, zette de tas op de grond en liep zelf snel verder. De overvaller liep daarna naar een in de Sint Jacobsstraat geparkeerde personenauto, stapte in en reed met hoge snelheid weg. Het kenteken en het merk van de auto werd door een getuige opgeschreven en doorgegeven aan de politie. De gegevens van de vluchtende autobezitter werd door het personeel van de Regionale meldkamer van de politie door de mobilofoon verspreid aan de surveillerende politieautos in de regio. Op de autosnelweg richting Heerlen kreeg een surveillance-auto van de politie de vluchtauto in het vizier waarna in een gecombineerde actie de auto bij het binnenrijden van Heerlen aan het einde van de autosnelweg A-79 Maastricht-Heerlen werd klemgereden. De enige inzittende werd aangehouden. Hij bleek een 42 jarige inwoner van Kerkrade te zijn. Hij is voor het verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau te Maastricht. De politie stelt een verder onderzoek in.

De politie is nog op zoek naar een getuige die de overvaller kort na de overval op de Sint Jacobsstraat te Maastricht in de geparkeerde auto heeft zien stappen en zien wegrijden.