Arctic Peoples Alert 'Mummie' in Hoorn blijkt geen Groenlander

In een brief aan de burgemeester van Hoorn heeft de Groenlandse regering vandaag het resultaat bekend gemaakt van een DNA- en isotopenonderzoek dat moest uitwijzen of de ''eskimo-mummie'' in het Westfries Museum inderdaad uit Groenland afkomstig is.

Onderzoeker dr Niels Lynnerup van het Penam Instituut in Kopenhagen blijkt tot de verrassende conclusie te zijn gekomen dat het menselijke resten betreft van een man wiens dagelijks voedsel niet overwegend uit zeevoedsel heeft bestaan. Dit betekent dat de resten onmogelijk van een Groenlandse Inuit (''eskimo'') afkomstig kunnen zijn, aangezien het Groenlandse dieet noodzakelijkerwijs hoofdzakelijk op zeehonden- en walvissenvlees en visprodukten is gebaseerd. Tijdens zijn onderzoek is de Deen ook tot een andere bevinding gekomen. Hij heeft in een van de oren van de 'mummie' een piercing aangetroffen. In de tijd dat de man moet hebben geleefd (ruwweg zo'n drie eeuwen geleden) was het onder Groenlanders ongebruikelijk om het oor te (laten) perforeren.

Arctic Peoples Alert is zeer verrast over deze uitkomst. Sinds 1998 hebben wij ons, op verzoek van de Groenlandse regering, ingezet voor 'teruggave' van de menselijke resten. Om zekerheid te verkrijgen over de vraag of het inderdaad om resten van een Inuit ging, hebben we reeds toen voor een DNA-onderzoek gepleit. Uit het feit dat het Westfries Museum de menselijke resten sinds jaar en dag naast een West-Groenlandse kajak heeft opgesteld, hebben wij - naar nu is gebleken - ten onrechte afgeleid dat het om een overleden Groenlander zou gaan.

Het is een goede zaak dat het Deense onderzoek deze duidelijkheid heeft verschaft. Niettemin blijft het vooralsnog een raadsel tot welk volk de man moet hebben behoord, hoe een deel van zijn stoffelijk overschot in het museum terecht is gekomen, en tenslotte, waarom de 'mummie' daar tot op heden is geassocieerd met de kajak.

De Groenlandse regering vroeg in november 1998 om teruggave van de resten en stelde toen reeds een DNA-onderzoek voor. Sindsdien heeft zij herhaaldelijk, maar tevergeefs, geprotesteerd tegen de expositie van de resten in diverse Nederlandse musea. Het kan bijna niet anders of deze onverwachte ontknoping moet voor hen uiteindelijk een grote opluchting zijn.