Axis, Nationaal platform voor Natuur en Techniek


Voorzitters landelijke besturen onderwijs en bedrijfsleven in brief aan kabinet
STERK PLEIDOOI VOOR MEER EXPERIMENTEERRUIMTE TECHNIEKONDERWIJS

Delft, donderdag 29 maart

Meer intersectorale leertrajecten, bredere competenties, meer toepassingsgericht onderwijs, flexibel leren en doorlopende leerlijnen. Deze veranderingen in het techniekonderwijs zijn noodzakelijk om tekorten op de arbeidsmarkt van bèta/techniek op te lossen.Wettelijke en financiële belemmeringen moeten worden weggenomen zodat meer experimenteerruimte bestaat voor zo'n nieuwe inrichting van het techniekonderwijs.Dit schrijven de voorzitters van landelijke bestuurders van onderwijs en bedrijfsleven vandaag in een brief aan het kabinet.

In een brief aan drie ministers (EZ, OCW, SZW) verzoeken Hans de Boer (voorzitter MKB Nederland) en Arie Kraaijeveld (voorzitter FME-CWM) meer experimenteerruimte te geven om het techniekonderwijs anders in te richten. Dit is noodzakelijk om de tekorten aan bèta/technische opgeleiden te bestrijden.Zij doen dit verzoek namens de gehele beleidsraad van Axis, die verder bestaat uit de voorzitters van VNO-NCW, HBO Raad, VSNU, COLO, BVE Raad en Arbeidsvoorziening.

De voorzitters vinden dat er meer aandacht moet komen voor intersectorale leertrajecten, bredere competenties, meer toepassingsgerichtheid van techniek, flexibel leren en een doorlopende leerlijn. Experimenten die Axis in het WO en HBO heeft gestart laten zien dat dit de instroom van studenten kan vergroten.Deze experimentele aanpak is recentelijk, met steun van het ministerie van OCW, uitgebreid naar het VMBO.

Axis voert momenteel gesprekken met ROC's en landelijke organen beroepsonderwijs die binnenkort zullen uitmonden in een gezamenlijk voorstel aan de ministers. De beleidsraad hoopt dat de minister dit voorstel overneemt.In het bijzonder vraagt de beleidsraad de ministers ook financieel de ruimte te bieden voor experimenten in vier à vijf regio's voor een doorlopende leerlijn (VMBO t/m HBO). In die regio's wordt geëxperimenteerd met een doorlopend leerlijn met multitechnische en sectoroverstijgende techniekopleidingen. Bedrijven en onderwijsinstellingen moeten hiervoor samen in regionale techniekkringen een plan maken dat inspeelt op de interesses van jongeren en dat gericht is op concrete resultaten.

Meer informatie: Axis, tel. 015 219 14 61 (drs. W. van Oosterom)

Copyright 1998-2000 Axis, All Rights Reserved.
Meer informatie info@platform-axis.nl