Gemeente Hilversum

Nieuwe verordening Voorzieningen Gehandicapten

De Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) is al weer zeven jaar oud. Inmiddels zijn enkele wetswijzigingen doorgevoerd en is het gemeentelijk beleid verder ontwikkeld. Afgelopen dinsdag stemden burgemeester en wethouders van Hilversum in met de verordening, waarin de veranderingen zijn vastgelegd.

De gewijzigde verordening, die 1 juli van kracht wordt, legt een min of meer gangbare praktijk vast. Daartoe behoren een aantal wettelijk geregelde zaken die de gemeente in staat stellen het gemeentelijk WVG-beleid beter te sturen. Zo zijn de gemeenten sinds 1 april 2000 ook verantwoordelijk voor alle woningaanpassingen vanaf f 45.000,-. Een voorstel om cliënten nadrukkelijk bij het gemeentelijke gehandicaptenbeleid te betrekken, volgt nog. Dat voorstel gaat over het totale gemeentelijke gehandicaptenbeleid en reikt dus verder dan de WVG. Overigens zijn de cliëntenorganisaties onder meer via de begeleidingscommissie Regionaal Aanvullend Vervoer (RAV) al betrokken bij het WVG-beleid en de uitvoering daarvan. Een belangrijk aandachtspunt in de gewijzigde verordening is de woningaanpassing in gemeenschappelijke ruimten. Geheel in lijn met het Besluit Beheer Sociale Huursector ziet de gemeente dit als een taak van corporaties.

Meer dan in de voorgaande verordening (1994) legt de gewijzigde versie nadruk op de gemeentelijke zorgplicht. Hoever die moet reiken is een vraag die na zeven jaar WVG inmiddels beter kan worden beantwoord, mede dankzij de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep eind 1999. Hierin is bepaald dat de gemeentelijke zorgplicht voor vervoer zich in de regel mag beperken tot verplaatsingen in de directe woonomgeving.

Om producten goedkoper te kunnen inkopen en kwaliteitsverschillen tegen te gaan, wordt zoveel mogelijk regionaal (Gooi en Vechtstreek) samengewerkt. De gewijzigde verordening is dan ook het resultaat van overleg met de overige (regio)gemeenten.

Vaststelling Verordening
De verordening ligt vier weken ter inzage. Vervolgens wordt deze behandeld in de raadscommissie Welzijn. De definitieve vaststelling vindt plaats in de gemeenteraad. Voor de data, de ter inzagelegging, de behandeling in de raadscommissie en de gemeenteraad: zie de advertentie van de gemeente Hilversum in de regionale pers.