Gemeente Hilversum

Gemeente koopt groene stroom

Eén derde van de elektriciteit die de gemeente Hilversum in 2001 voor haar kantoren gebruikt is groene stroom. De gemeente wil het goede voorbeeld geven, door te investeren in de opwekking van duurzame energie. Daarom koopt de gemeente Hilversum 320.000 kWh natuurstroom van de NUON. Hilversum staat daarmee in de top 25 van Nedrelandse gemeenten die de meeste groene stroom afnemen. Hiermee levert de gemeente een bijdrage aan de vermindering van het klimaatprobleem.

Dit antwoordt de gemeente Hilversum op vragen van de Vereniging Leefmilieu Gooi, Vecht en omstreken. De vereniging vroeg de gemeente om groene stroom te kopen als de internationale markt daarvoor op 1 juli aanstaande vrijkomt. Vanaf dat moment kan iedereen kiezen bij welke leverancier hij of zij groene stroom koopt. De prijzen voor groene stroom lopen sterk uiteen, evenals de manier waarop de groene stroom wordt opgewekt. De gemeente wil graag een garantie dat de groene stroom daadwerkelijk duurzaam is opgewekt.

Hiervoor moet er een Europees certificerings-systeem voor groene stroom komen. Volgens minister Jorritsma van Economische Zaken kan zo´n systeem op 1 januari 2002 in werking zijn. Dat is tevens het moment waarop Nederlandse bedrijven kunnen kiezen bij welke maatschappij zij grijze stroom willen kopen voor hun grootverbruik aansluitingen. Grijze stroom is elektriciteit die is opgewekt met fossiele brandstoffen en kernenergie.

De gemeente vindt het kopen van natuur-stroom uit milieu-overwegingen zo belangrijk dat zij niet gewacht heeft tot 1 juli 2001. Dat is het moment waarop u kunt kiezen bij welk bedrijf u groene stroom koopt.

Informatie

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met de energiebeleidscoördinator van de gemeente Hilversum, de heer I. van der Es, werkzaam bij de Dienst Stadsont- wikkeling. Zijn directe telefoonnummer is 629 27 88.