European Commission

CES/01/38

PERSCOMMUNIQUE Nr. 38/2001 Brussel, 29 maart 2001

Vliegen in de EU: het Europese ESC is voor het algemeen overdraagbaar maken van tickets

Tijdens zijn zitting van maart heeft het Europese ESC met algemene stemmen zijn goedkeuring verleend aan een advies over de plannen van de Europese Commissie om luchtreizigers in de EU beter te beschermen. Het advies is opgesteld door Alexander-Michael von Schwerin, een Duits lid van de groep "Werknemers" van het ESC. In het advies behandelt het ESC de ideeën van de Commissie en geeft het zijn eigen kijk op dit onderwerp.

Het ESC is het met de Commissie eens dat er een goede balans moet worden gevonden tussen de EU-wetgeving en vrijwillige verbintenissen van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Net als de Raad in oktober 2000 concludeerde, is het van mening dat deze vrijwillige verbintenissen wél een feit dienen te zijn in mei 2001. Mochten de rechten van de consument niet goed uit de verf komen in de vrijwillige afspraken met luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, dan moet er een volledige wettelijke regeling komen. Als de rechten van de passagiers in de vervoercontracten van de luchtvaartmaatschappijen zijn geregeld, dienen zij hiervan gedetailleerd op de hoogte te worden gebracht.

Zowel een vrijwillige als een wettelijke regeling zouden tot meer duidelijkheid over consumentenrechten en prijzen moeten leiden. De rechten van consumenten bij overboekingen (denied boarding) zijn voor verbetering vatbaar.

Het ESC is voor het algemeen overdraagbaar maken van tickets. Wel moet voorkomen worden dat reisagenten de voorwaarden voor voordelige tickets stelselmatig kunnen omzeilen door schijnboekingen uit te voeren en de tickets later door te verkopen aan late boekers.

De volledig tekst van dit advies zal binnenkort in de elf officiële EU-talen beschikbaar zijn op de website van het ESC (www.esc.int.)

Mocht u meer informatie willen krijgen over het ESC en zijn activiteiten, dan kunt u contact opnemen met Nick Foster, dienst pers en voorlichting (tel. 32 2 546 9207; e-mail: nicholas foster@esc.eu.int).