Hollandsche Beton Groep


Persbericht
29 maart 2001

Haalbaarheidsstudie plan Willemshaven, Harlingen

Harlingen - OntwikkelingsCombinatie Willemskade heeft gisteren aan het gemeentebestuur van Harlingen de resultaten gepresenteerd van de haalbaarheidsstudie van het plan Willemshaven. Dit plan betreft de herontwikkeling van het bedrijven- en havengebied Nieuwe Willemshaven. Medio vorig jaar heeft OCW een eerste schets voor haar plan aan de gemeente gepresenteerd. Daarbij is afgesproken dat OCW binnen een jaar de gemeente rapporteert over de haalbaarheid. OCW wordt gevormd door Moes Projectontwikkeling en HBG Vastgoed.

Plan Willemshaven past in het masterplan Harlingen Waddenstad dat in 1990 door de gemeenteraad is aanvaard. In dat plan is voorzien in een andere functie voor Nieuwe Willemshaven en de aangrenzende haventerreinen. Dit terrein moet in de toekomst een multifunctioneel gebied worden waar wonen, werken, winkelen en horeca samengaan. Het plan van OCW gaat uit van circa 170 woningen gesitueerd in een langgerekte, gedifferentieerde bebouwing van enkele bouwlagen waarbij verschillen in hoogte aan de variatie zullen bijdragen. Op de begane grond van deze bebouwing zijn winkels en bedrijven gesitueerd. Verder voorziet het plan in parkeermogelijkheden voor 1.200 tot 1.400 auto's, waarvan ook recreanten en vakantiegangers naar de eilanden gebruik kunnen maken.

In het plan is ook rekening gehouden met een aanpassing van de zeewering, die thans door het Wetterskip Fryslân wordt voorbereid. Een deel van de bebouwing kan hierop aansluiten en daarmee het zeewerende effect van de waterkering versterken. Het plan voorziet ook in een verzorgde en attractieve inrichting van de openbare ruimte. De invulling van de terreinen aan de Nieuwe Willemshaven kunnen daarmee een kwalitatieve impuls zijn voor de zeekant van Harlingen.

Op grond van de studie heeft OCW aan gemeente Harlingen vertrouwen in de haalbaarheid van het plan Willemshaven uitgesproken.

Nadere informatie: drs. A.C. Pronk, HBG Public Relations, telefoon 070 3722121.