Obragas

Energiebedrijven realiseren doelstelling Milieu Actie Plan (29 maart 2001)

De energiebedrijven, verenigd in EnergieNed Federatie van Energiebedrijven in Nederland, hebben met het Milieu Actie Plan (MAP) de doelstelling zo goed als zeker bereikt: een CO2-reductie van 17 miljoen ton CO2. Zouden de energiebedrijven het MAP niet hebben uitgevoerd dan zou de totale CO2-uitstoot in Nederland in 2000 circa 10% hoger zijn geweest. Dat blijkt uit een inventarisatie van EnergieNed onder de energiebedrijven, de definitieve resultaten worden later dit jaar bekend.

De energiebedrijven zijn in 1991 met de uitvoering van het Milieu Actie Plan gestart, een plan met een looptijd van tien jaar. Doel was een bijdrage te leveren aan het tegengaan van het broeikaseffect door energiebesparing te stimuleren bij de klant, efficiënte productiemethoden (m.n. warmtekrachtkoppeling) toe te passen en duurzame energie te stimuleren danwel zelf toe te passen. Financiering van de activiteiten vond plaats uit de zogeheten MAP-toeslag. Deze bedroeg rond de 1 à 2% van de energietarieven.

Van de gerealiseerde uitstootbeperking hebben huishoudens 25% voor hun rekening genomen. Door stimulering van de energiebedrijven hebben huishoudens HR-ketels, spaarlampen en energiezuinig witgoed aangeschaft en zijn zij overgegaan tot toepassing van glas-, muur- en dakisolatie.
Bedrijven hebben 15% aan de doelstelling bijgedragen, met name door hun gebouwen energiezuiniger te maken en energiezuiniger verlichting toe te passen. Stimuleringsregelingen en de energiebesparingsfondsen van de energiebedrijven hebben daar vooral voor gezorgd.

Van het resultaat is 44% gerealiseerd door toepassing van warmtekrachtkoppelling, de gelijktijdige opwekking van elektriciteit en warmte. Met name in de eerste helft van de jaren negentig nam warmtekracht een grote vlucht. In de tweede helft van de jaren negentig was sprake van een beperkte groei omdat er overcapaciteit aan elektriciteit dreigde te ontstaan. In totaal staat er nu 5250 MW warmtekracht vermogen.

Van het resultaat is 13,5% gerealiseerd door investeringen in duurzame energie. In 2000 is 1,5 miljard kilowattuur opgewekt uit duurzame bronnen. Het resultaat blijft licht achter bij de verwachtingen van de energiebedrijven (1,7 miljard kilowattuur). Dat is te wijten aan vertraging van projecten door vergunningverlening en bezwaren van omwonenden. Op het eindresultaat heeft dit geen effect omdat op andere fronten de deeldoelstellingen zijn overschreden. Tot slot namen nieuwe technologieën zoals gasexpansie 2,5% van het eindresultaat voor hun rekening.

De gerealiseerde CO2 -reductie geldt niet alleen voor 2000 maar ook voor de komende jaren. Er zijn immers maatregelen getroffen die nog lange tijd voor energiebesparing en dus CO2-reductie zorgen. Voltooiing van het MAP betekent ook geenszins het einde van de stimulering van energiebesparing. Met het MAP is in de laatste jaren de basis gelegd voor andere energiebesparingsinstrumenten. De stimuleringsregelingen zijn inmiddels opgevolgd door de Energiepremieregeling van de overheid. De Energieprestatienorm Bestaande Bouw (EPB) is de basis voor het Energieprestatie Advies (EPA). En het groenlabelsysteem, waarmee energiebedrijven inkoopvrijheid kregen voor groene energie binnen Nederland, is de blauwdruk van het groencertificatensysteem dat keuzevrijheid van groene energieleverancier per 1 juli 2001 in de praktijk mogelijk maakt.

De genoemde resultaten zijn nog voorlopig. De definitieve MAP-rapportage verschijnt in de tweede helft van 2001.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Theo Nelissen, MAP-coördinator. Zijn telefoonnummer is 0492 594828. U kunt ook een e-mail sturen.