European Union

Middle East : Deteriorating situation Press Release: Brussels (29-03-2001) - Press: 129 - Nr: 7585/01


Brussel,
29 maart 2001

7585/01 (Presse 129)

P 69/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de verslechtering van de situatie in het Midden-Oosten

De Europese Unie doet een beroep op beide partijen om te handelen met de uiterste zelfbeheersing, de orde te herstellen en hun uiterste best te doen om acties te voorkomen die nieuwe slachtoffers zouden eisen. Voorts roept de Unie beide partijen op om geen unilaterale actie te ondernemen die tot meer geweld kan leiden en de crisis nog ernstiger kan maken.

Gebeurtenissen zoals die van de afgelopen dagen zullen de situatie in het gebied, die reeds zeer ernstig was, alleen maar doen verergeren. Er is geen militaire oplossing voor het slepende conflict. Alleen via hervatting van het vredesproces kunnen de voorwaarden worden gecreëerd voor verbetering van de situatie op veiligheidsgebied, als een stap op de weg naar normalisatie. Het is tevens van essentieel belang dat beide partijen hun samenwerking op veiligheidsgebied voortzetten en versterken.

De Europese Unie betreurt de recente toename van geweld in de regio en het dagelijkse verlies van zowel Palestijnse als Israëlische mensenlevens. De Unie biedt de nabestaanden haar condoleances aan en betuigt de gewonden haar medeleven.