Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 29 maart 2001 Op verzoek van het Openbaar Ministerie

Hechtenis verdachte zaak Wijker niet verlengd

Eén van de drie verdachten in de zaak Wijker is door de rechtbank vanmiddag vrij gelaten. Het gaat om de 28-jarige R.B.G. uit Castricum. Het Openbaar Ministerie heeft de raadkamer verzocht haar voorlopige hechtenis niet te verlengen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het opsporingsonderzoek tot op heden niet aangetoond dat R.B.G betrokken is geweest bij de gewelddadige dood op W. Wijker. De eigenaar van restaurant 't Woud in Bergen werd vorig jaar in de nacht van 30 april op 1 mei door inbrekers doodgeschoten. R.B.G. zal zich later nog wel voor de rechter moeten verantwoorden voor afpersing en bedreiging.

Een intensief politieonderzoek leidde op 23 januari jl. tot de aanhouding van R.B.G. Ook werden J.W.G. (25 jaar, uit Castricum)en S. van de M. (31, uit Castricum) aangehouden. Voor de beide verdachten is de voorlopige hechtenis verlengd. Het Openbaar Ministerie beschouwt deze twee als de daders van de inbraak waarbij W. Wijker is doodgeschoten. De zaak tegen dit tweetal zal op dinsdag 17 april a.s. (pro forma) voor de rechter worden gebracht.

Onderzoek voortgezet

Het onderzoek in de zaak Wijker wordt voortgezet. Dit richt zich met name op betrokkenheid van één of meer andere personen bij de voorbereiding van het feit of bij het wegmaken van sporen. Zo werd op 15 maart jl. de gezochte witte Ford Courier in het Noordhollands Kanaal gevonden. De auto is vermoedelijk door de verdachten gebruikt bij de inbraak. De afgelopen week heeft zowel een landelijk als een regionaal opsporingsprogramma op televisie aandacht besteed aan de zaak Wijker. Deze programma's hebben zes tips opgeleverd. Deze worden door het rechercheteam onderzocht.