HIVOS

Helemaal nieuw

Vanaf donderdag 29 maart ziet deze website er anders uit. www.hivos.nl wordt dan volledig vernieuwd. Transparanter, informatiever en innovatiever. Doel is nog betere service bieden aan bestaande bezoekers en iedereen die verder geïnteresseerd is in ontwikkelingssamenwerking. Hiernaast alvast een voorproefje van de nieuwe vormgeving van de site. Verder staat er nog uitgebreidere informatie op en is de partnerdatabase nieuw. Als nieuwste 'feature' kunt u op de nieuwe website voortaan ook online doneren.

Hivos en Novib samen in biodiversiteitsfonds van Herfkens

Deze week tekenen Hivos en Novib een samenwerkingsovereenkomst over het beheer van het Fund for Sustainable Biodiversity Management. Het fonds is door Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking beschikbaar gesteld aan de twee medefinancieringsorganisaties (MFO's). Hiermee draagt Herfkens, op voorstel van Hivos, de ondersteuning van vijf internationale NGO's (Non Gouvernementele Organisaties) over. Met de overdracht is een jaarlijks bedrag van ongeveer 4 miljoen gulden gemoeid. Het fonds zal in ieder geval tot en met 2004 operationeel zijn. Novib en Hivos bundelen in het fonds hun kennis, ervaring en netwerken op dit specifieke terrein. De betreffende NGO's hebben allen al een band met Hivos en/of Novib. Daarnaast zal een oplopend deel van het budget beschikbaar zijn voor nieuwe initiatieven.

Meer...

Internationale Vrouwendag 8 maart

Anno 2001 staat 8 maart zichtbaar op de internationale kalender. Tal van Hivos partners namen actief deel aan de organisatie van nationale vieringen, manifestaties en demonstraties.
In Nederland was Hivos was betrokken bij twee activiteiten. Hivos ondertekende de protest brief tegen het beleid van president Bush om organisaties met abortus in hun dienstverlening op het gebied van geboorteregeling uit te sluiten van financiële steun. Deze brief is aangeboden aan Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking. Op de 8 maart bijeenkomst georganiseerd door het FNV-Vrouwensecretariaat stond management van arbeidstijden centraal. Hivos regeling voor opfrisverlof werd gepresenteerd als een voorbeeld van spelen met werk-tijd die de balans tussen werk en privé ten goede komt.

Meer..

Wereldcinema tour

Op 9 maart jl. is het tweede traject van de Wereldcinema tour 2000-2001 in het Tropenmuseum in Amsterdam van start gegaan. De tour is dit seizoen opgebouwd uit twee delen. Het eerste traject vond plaats van oktober tot en met januari. Het tweede loopt door tot half juni.

Het programma bestaat uit:
- Uttara (De worstelaars) van Buddhadeb Dasgupta - India - Esperando al Mesias (Wachten op de Messias) van Daniel Burman - Argentinië/Italië/Spanje
- Ax en The Photograph van Kazim Öz - Turkije

Dit jaar wordt de Wereldcinema tour voor de derde keer door het Internationaal Film Festival Rotterdam georganiseerd. De tour presenteert niet-westerse films, die niet eerder buiten het festival te zien waren. De films zijn mede tot stand gekomen met middelen uit het Hubert Bals Fonds. Dit fonds is gelieerd aan het Internationaal Film Festival Rotterdam en ondersteunt filmproducties uit niet-westerse landen. Hivos op zijn beurt ondersteunt het Hubert Bals Fonds.

Meer informatie: tel 010-8909090 of www.iffrotterdam.nl.

Coördinatie hulpverlening India

Het noordwesten van India werd eind januari getroffen door een vernietigende aardbeving. Voorlopige schattingen spreken van 20.000 doden. Het epicentrum lag in de deelstaat Gujarat. Hivos is al jaren zeer actief in Gujarat. Hivos partner Janapath, heeft onder de naam Janpath Citizens Initiative een coördinerende rol op zich genomen in de hulpverlening. Van dit Janpath-netwerk zijn ongeveer tweehonderd lokale organisaties lid geworden. Daarbij hebben zich nog honderd lokale organisaties actief in drinkwatervoorziening bij Janpath aangesloten. Daarnaast hebben organisaties uit Karachi hun krachten met Janpath gebundeld. De Nederlandse ambassade in New Delhi heeft in samenwerking met het Hivos-regiokantoor in Bangalore besloten 1,9 miljoen gulden beschikbaar te stellen aan Janpath Citizens Initiative. Meer info

Alliance2015 steun voor El Salvador.

Na de klap van de eerste aardbeving is El Salvador dinsdag 13 februari opgeschrikt door een tweede aardbeving. De beving van februari heeft naar schatting 280 levens geëist. Dit aantal komt boven op de ruim 800 doden die de aardbeving van januari eiste. De economische schade van de tweede beving is groter dan bij de eerste. De 2 aardbevingen hebben naar schatting samen voor 6 miljard gulden schade veroorzaakt. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geraakt.

Hivos is op verscheidene fronten actief in de hulpverlening aan het Midden-Amerikaanse land. In Alliance2015 verband werkt Hivos nauw samen met zijn Duitse Alliance2015-partner DWHH (Deutsche Welthungerhilfe). DWHH heeft een bedrag van 250.000 Duitse Mark ingezameld ten behoeve van de slachtoffers van de aardbevingen in El Salvador. In het kader van de Europese Alliance2015 samenwerking heeft DWHH er bewust voor gekozen dit geld via Hivos en Hivos partners weg te zetten. DWHH wil hiermee concrete invulling geven aan de samenwerking.
meer info

Consultatie maatschappijopbouw in ontwikkelingslanden

Jaap Dijkstra: ''Een
scherpere bril gezocht!'' Op OneWorld.nl uitgebreide aandacht voor de consultatie 'Maatschappijopbouw in ontwikkelingslanden - een beleidsconsultatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken onder een 50-tal opiniemakers en vertegenwoordigers van Nederlandse niet-gouvernementele organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden. Geef ook UW mening!
.

Hivos ISO-gecertificeerd

ISO 9001 Op 15 december 2000 is de afdeling Programma's en Projecten van Hivos gecertificeerd volgens de ISO 9001-norm. De afdeling Programma's en Projecten is binnen Hivos verantwoordelijk voor het primaire bedrijfsproces. ISO is een internationale kwaliteitsstandaard die in het geval van Hivos werd toegekend door de certificerende organisatie Lloyd's Register. Het ISO-kwaliteitssysteem is een waarborg voor de kwaliteit, efficiëntie en flexibiliteit waarmee Hivos zijn partners tegemoet treedt. De audit die tot de certificering leidde, bestond uit een documentatiebeoordeling en een reeks interviews met medewerkers uit verschillende geledingen.

STOP AIDS NOW!: Aids Manifest 2000

Dit is Miriam

Miriam is het gezicht van de actie STOP AIDS NOW! (SAN!), de landelijke actie die tot doel heeft de
Nederlandse steun aan de strijd tegen AIDS te vergroten en te verbeteren. SAN! Is een initiatief van het Aids Fonds en de ontwikkelingsorganisaties Hivos, ICCO, Memisa en NOVIB. Op maandag 12 maart werd voor STOP AIDS NOW! bij de TROS op TV2 een tv-avond met Ivo Niehe en Jaap Jongbloed uitgezonden.

Meer..

Vanaf nu kunt u op www.stopaidsnow.nl alles lezen over de STOP AIDS NOW! campagne.

Virtuele tentoonstelling Africaserver

Kuru Kalahari

In samenwerking met Kuru Art Project heeft Africaserver de 10e virtuele tentoonstelling presenteerde met 61 kunstwerken (recente olieverfschilderijen en een overzicht van grafisch werk) van 17 Kuru-San kunstenaars die in de Kalahariwoestijn in Botswana leven. Het betreft de eerste presentatie van Kuru kunstenaars.

De virtuele expositie is op 7 november tegelijkertijd in Amsterdam en Gaborone geopend door het tekenen van het gastenboek door de heer George, ambassadeur van de republiek van Botswana bij de Europese Unie en door de heer Mogotsi, directeur van the National Museum and Art Gallery in Gaborone. In de hoofdstad van Botswana werd het online evenement gecombineerd met de opening van een grote fysieke tentoonstelling met werk van de Kuru-groep. Om de tentoonstelling te zien klik hier.

Hivos brochure "Na de `Groene Revolutie' de `Genen Revolutie'?"

Hivos publiceert samen met Mileudefensie de brochure "Na de `Groene Revolutie' de `Genen Revolutie?' Vraagtekens bij gentechnologie in ontwikkelingslanden". Deze brochure kunt u gratis aanvragen bij Hivos (info@hivos.n). De 20 bladzijden tellende brochure behandelt de economische, sociale en ecologische gevolgen van genetisch gemanipuleerde organismen in ontwikkelingslanden. Ingegaan wordt op agro-biodiversiteit, voedselzekerheid en handel. Wat is het nut en wat de noodzaak van genetisch gemanipuleerde gewassen? Drie betrokken mensen uit ontwikkelingslanden: Andrew Mushita van CTDT (Community Technology Development Trust) uit Zimbabwe, Elenita C. Dano van Searice uit de Filippijnen en MariaJosé Guazzelli er van Centro Ecológico uit Brazilie, zetten kritische kanttekeningen bij de wenselijkheid. Max van den Berg schreef het voorwoord.

(webpartners) OneWorld Online africaserver