Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda




Titel Adaptive Radiation of Australian and New Zealand Microseris (Asteraceae), a Case Study Based on Molecular and Morphological Markers

Datum donderdag 29-03-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus mw. C.A. Vijverberg

Promotor prof. dr. K. Bachmann

De promovendus onderzocht de adaptieve radiatie van de Australische en Nieuw-Zeelandse plant Microseris, M.lanceolata en M.scapigera. Adaptieve radiatie is het proces waarin uit één enkele voorouder een reeks van soorten ontstaat in reactie op verschillende milieuomstandigheden. De onderzochte plantengroep is ontstaan uit één of enkele planten na een éénmalige introductie in de regio en omvat momenteel verschillende ecotypen. De verwantschap tussen de planten is vastgesteld op basis van moleculaire variatie in het chloroplast en DNA in de celkern, en de vergelijking van deze gegevens met elkaar en met de morfologische differentiatie. De groep blijkt in een relatief vroeg stadium van adaptieve radiatie te zijn. De geografische verspreiding komt beter naar voren in de moleculaire variatie dan in de morfologische differentiatie. Daarnaast wijst het onderzoek op het ontstaan van hybriden van verschillende ecotypen met behoud van de morfologische diversificatie. Het totaal aan gegevens laat een parallelle evolutie zien van zowel morfologische als moleculaire kenmerken.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij