Universiteit van Amsterdam




Datum donderdag 29-03-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus P.J.G. Tang

Promotors prof. dr. F. van der Ploeg en prof. dr. C. van Ewijk
In de nieuwe theorieën over economische groei vormt de voortgaande technologische ontwikkeling een essentieel onderdeel. Deze groeitheorieën zijn vooral interessant in hun samenhang met overheidsbeleid. Zo blijkt een hoog aandeel van de overheidsconsumptie in het nationaal inkomen en een scheve verhouding tussen de overheidsschuld en het nationaal inkomen gepaard te gaan met een lage economische groei. De overheid is overigens niet de enige die een gedecentraliseerde markteconomie kan corrigeren, ook vakbonden kunnen dit. Vaak hebben economen het idee dat vakbonden een verstorende invloed op de arbeidsmarkt hebben. De vakbonden proberen het belang van hun leden te verdedigen door looneisen te stellen en hechten een te gering belang aan de daarmee gepaard gaande werkloosheid, vinden zij. Dit idee is echter eenzijdig en is als veel andere opvattingen over groei teveel gebaseerd op een perfecte (first best) markteconomie, met op elke markt een volledige concurrentie. In een imperfecte (second best) markteconomie, met een of meer ontbrekende of slecht werkende markten, kan een extra 'verstoring' gunstig uitpakken.

Anders gezegd, een beperking van concurrentie door fusies en overnames hoeft niet slecht te zijn en snelle en volledige handelsliberalisering is niet altijd gewenst. De promovendus analyseert ook de combinatie van progressieve belastingen en onderwijssubsidies in een imperfecte markteconomie. De stelling is dat door onderwijssubsidies belastingen progressiever kunnen zijn. In zijn laatste hoofdstukken zet Tang de nodige vraagtekens bij het aanwijzen van de mondialisering en snelle technologische ontwikkeling als belangrijke oorzaken van de toegenomen inkomensongelijkheid in een aantal landen.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij