Belgacom

29 maart 2001

Belgacom lanceert Extra Surf voor optimalisering van veilige e-commerce

Voor de optimalisering van de veiligheid rond e-commerce lanceert Belgacom een nieuw product, Extra Surf. De surfer krijgt de mogelijkheid om op uiterst veilige en eenvoudige manier diensten met toegevoegde waarde te raadplegen via websites en betaalt achteraf, met de normale Belgacomfactuur. Voor de content provider wordt het mogelijk om een vergoeding te vragen voor informatie of diensten die via Internet worden aangeboden.

Het Internet ontwikkelt zich in een razend tempo en ook de daarmee verwante activiteiten, zoals e-commerce, zijn in snelle evolutie. Voor de ontwikkeling van elektronische handel is het veiligheidsaspect bijzonder belangrijk.
De koper moet er zeker van zijn dat zijn kredietkaartgegevens niet worden misbruikt en dat hij zijn goederen of diensten ook daadwerkelijk krijgt. De verkoper anderzijds wil de garantie dat hij wordt betaald voor de geleverde producten of diensten.

Belgacom lanceert nu een nieuwe dienst voor kleine betalingen via het Internet die het voor content providers mogelijk maakt om hun informatie en diensten met toegevoegde waarde tegen een vergoeding aan te bieden aan de Internetgebruikers. Via de simpele, betrouwbare ExtraSurf oplossing (waarvoor overigens geen ingewikkelde technische of logistieke aanpassingen hoeven te gebeuren) kunnen zij een breed surferspubliek bereiken.

Wat de Internetgebruiker betreft: d.m.v. een boodschap zal hem worden meegedeeld dat het om een betalende service gaat. Indien hij besluit tijdelijk het Internet te verlaten om over te schakelen op een dergelijke dienst krijgt hij vantevoren duidelijke informatie over de kosten. Om de dienst te kunnen gebruiken dient de surfer speciale software te downloaden (gratis), maar dat is een eenmalige, eenvoudige activiteit.

De klant betaalt voor de geleverde diensten met de Belgacomfactuur. De prijs per minuut van de diensten hangt af van de aard ervan. Belgacom betaalt op haar beurt een gedeelte van het geïnde bedrag terug aan de content providers.
De veiligheid van de betalingen wordt aldus geoptimaliseerd, voor de koper en de verkoper.

Wanneer de prijs van de dienst hoger ligt dan 18 BEF/minuut wordt, net als bij de zgn. marketing nummers in de telefonie (bv 090x nummers), de ExtraSurf- verbinding na 30 minuten verbroken. Ook kan de surfer, indien hij dit wenst, de toegang tot dergelijke nummers laten blokkeren. Belgacom dringt er verder bij de content providers op aan dat zij de ethische code naleven.
De werking van ExtraSurf is vergelijkbaar met die van de 090x-nummers in de telefonie.

Een eerste contract werd getekend met DE ROUCK CARTOGRAPHIE, de belangrijkste uitgever in België van wegenkaarten en stadsplannen. Tegen half april 2001 zullen bezoekers van www.derouck.com dankzij Extra Surf ook de mogelijkheid hebben om geselecteerde kaarten uit te printen.

Meer info voor gebruikers:
http://www.belgacom.be/web/res/staticsite/nl/about/tariff/extrasurf.h tm
Meer info voor content providers:
http://www.belgacom.be/web/bus/bgc_editorial/general/extrasurf/nl/gen .htm