Partij van de Arbeid

Crone: 'Privatisering energiebedrijven vraagt om betere spelregels'
29 maart 2001 PvdA-voorlichting

'Wat de privatisering van regionale energiebedrijven betreft, zijn we nog niet klaar voor de tweede helft oftewel het privatiseren van de netten', zegt PvdA-kamerlid Ferd Crone. Dat is hem gebleken na een regen van klachten van individuele burgers, consumentenorganisaties, gemeenten en werkgeversorganisaties over verhoogde energieprijzen. Die klachten verraden volgens Crone dat er nog geen duidelijke spelregels zijn van de liberalisering, laat staan dat er een 'scheidsrechter' is die op het handhaven van die regels kan toezien.

Crone: 'Bedrijven stellen nu al alles in het werk om hogere rendementen te halen. Ze gedragen zich marktconform, maar dat doen ze dan wel op een beschermde markt. Dat geven ze zelfs schaamteloos toe. Energiebedrijven willen het monopolienetwerk nu als onderpand gebruiken om sterk te worden in de handel en andere risicovolle activiteiten. Daardoor is nu al de prijs voor de burger te hoog. Die kan nog hoger worden als de commerciële activiteiten niet rendabel blijken te zijn.'

Minister Jorritsma (Economische Zaken) riep vorige week de Kamer op snel een besluit te nemen over de privatisering van energiebedrijven. Crone zegt dat er eerst nog het één en ander geregeld dient te worden, reden waarom PvdA en VVD een week uitstel van stemming hebben gevraagd. De PvdA is niet tegen privatisering, maar dan moet wel gewaarborgd worden dat de energienetten feitelijk volledig onafhankelijk zijn van de commerciële afdelingen.

Crone vindt dat de netbedrijven transparant moeten zijn en dat 'netonderdeel' los dient te staan van de puur commerciële activiteiten. Het liefst wil hij onafhankelijk netbeheer, waardoor ook het zogeheten 'Schiphol-model mogelijk wordt: de kabels en buizen blijven van de overheid die voor het beheer een tijdelijke concessie uitgeeft en daarmee tegenover de netbeheerder niet in een afhankelijkheidsrelatie belandt.