P E R S B E R I C H T

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Verschijningsdatum 29 maart 2001

Lees in Psy 4 over de volgende onderwerpen:

DOSSIER GOKKEN
Gokverslaving is niet hot

In Nederland worden jaarlijks miljarden vergokt. Aan de roulettetafel, aan de fruitautomaat, via loterijen, paardenrennen en bingo's. Veelbelovende nieuwkomer is internetgambling. Het aantal gokverslaafden wordt geschat op 70.000.
Slechts een fractie van alle miljoenen die de overheid binnenhaalt wordt gespendeerd aan preventie van gokverslaving. En van de 400 miljoen gulden die de verslavingszorg te besteden heeft gaat achttien miljoen naar gokhulpverlening. Er is weinig interesse van overheid, hulpverleners en onderzoekers voor de afgeschermde wereld van het kansspel.
- Impressie uit Ceasar's Palace: 'Verslaving is natuurlijk toch een beetje een link onderwerp.'

- Cijfers over gokken: naar schatting 70.000 gokverslaafden, de verslavingszorg ziet er jaarlijks 4500.

- Chinezen gokken als tijdverdrijf, maar als ze schulden maken zijn ze overgeleverd aan woekeraars. Zelfhulporganisaties moeten hulp gaan bieden.

Jong, onhandelbaar en agressief

De Fjord behandelt jongeren die te gedragsgestoord zijn voor de justitiële opvang en te crimineel voor de psychiatrie. Ook het drugsgebruik van de jongeren krijgt aandacht. 'Wij geven jongeren een drugstraining, waarin we uitleggen wat drugs met doen en welke rol het speelt in hun leven en problemen.' Een jaar na de behandeling functioneert veertig procent van de jongeren goed, eenderde twijfelachtig en eenderde slecht. Locatiemanager Zita Haijer is daarover 'zeker niet ontevreden'.

AWBZ werkt sjoemelen in de hand

Interview met Tom van der Grinten en Pieter Vos van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Zij pleiten voor meer individualisering, meer keuzevrijheid voor de burger en meer martktwerking in de geestelijke gezondheidszorg. De tijdgeest heeft de Awbz ingehaald.

Lees verder in deze Psy:

Inspectie kritisch over tbs-klinieken

Langdurige psychotherapie op de bon

Toneel als rehabilitatie

Opinie: Men zoekt een mens en krijgt een functionaris

Ingezonden: wachtlijsten meten is zinloos

Actueel nieuws, recensies, bijeenkomsten en nieuwe uitgaven

Nummers van Psy kunnen worden aangevraagd bij de redactie. Telefoon: 030/2874020
E-mail: redactie@psy.nl