Politie Drenthe

Persberichten Regio Politie Drenthe

17 jarig meisje verdacht van 37 oplichtingszaken 13:50 vrijdag 30 maart 2001

Bert Visser
0592 - 331144
0651 - 611629

De politie van De Wolden heeft een onderzoek afgerond waarbij een 17 jarig meisje uit Zuidwolde was aangehouden op verdenking van oplichting en pogingen daartoe van voornamelijk bejaarde mensen in Drenthe, Friesland. Overijssel en Gelderland voor een totaalbedrag van rond 4250 gulden. Het gaat om 37 zaken.
De reeks begon eind november in Zuidwolde. In het bejaardencentrum Zantingehof kregen enkele bewoners bezoek van een meisje die kerstbakjes aanbood voor 15 gulden. De bakjes moesten direct worden betaald en de opbrengst zou naar een goed doel gaan. De bakjes zouden op een later tijdstip worden bezorgd. In andere gevallen bood ze koffie aan voor een lage prijs en een pak gratis of theedoeken, handdoeken en kinderspeelgoed. Als goede doelen noemde ze de zorg voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede of de cafebrand in Volendam. In Den Ham deed de jonge vrouw zich voor als medewerkster van gasleverancier Cogas. Ze probeerde daar bij bejaarde mensen geld te innen voor een teveel gebruik van gas dat niet betaald zou zijn. In Odoorn kocht een 79 jarige vrouw koffie van het meisje. Daarbij meldde ze dat de opbrengst bestemd was voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Tevens verzocht ze vrouw om met groot geld te betalen, dan zou ze wisselgeld terug krijgen. Het eind van het liedje was, dat de bejaarde vrouw haar ruim driehonderd gulden meegaf. Ze heeft het meisje nooit teruggezien.
Hoewel het meisje door een aantal van haar slachtoffers is herkend is ze zelf blijven ontkennen dat ze oude mensen had opgelicht. Ze is, in afwachting van de behandeling van de zaak op de rechtbank, na ruim anderhalve week voorarrest in vrijheid gesteld.


info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe