Politiebericht Friesland: Friesland 31-03-2001 Politieberichten van 30/3 (13.00 uur) t/m 31/3 (13.00 uur)

Leeuwarden: openbare dronkenschap
Vrijdag omstreeks 15.00 uur werd op het Zaailand een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake openbare dronkenschap. Toen de verdachte werd gefouilleerd, werden in zijn kleding oorbellen, eau de toilette en 4 zonnebrillen aangetroffen, die van diefstal afkomstig bleken te zijn. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De aangetroffen goederen werden in beslag genomen. De verdachte had deze bij verschillende winkels aan de Nieuwestad weggenomen. De verdachte kreeg via Kort OM een transactievoorstel van f 550.- en voor de openbare dronkenschap een boete van f 50.-. Na verhoor werd de verdachte heengezonden.

Sneek: inbraak auto
Vrijdag tussen 10.45 en 12.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Graaf Adolfstraat. De ruit aan de passagierszijde werd ingeslagen. Uit de auto werden een radio/cd-speler met afstandbediening en enkele cd`s weggenomen. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: aanrijding met licht gewonde
Vrijdag omstreeks 12.30 uur vond op de Skieding ter hoogte van het restaurant `De Pyramide` een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 32-jarige inwoonster van Surhuisterveen reed met haar auto over de Skieding en remde af voor een voor haar rijdende auto. Een achter haar rijdende bestuurster, een 58-jarige inwoonster van Bontebok, had dit te laat in de gaten en botste met haar auto op de auto voor haar. De vrouw uit Surhuisterveen klaagde over nekpijn en heeft zich onder doktersbehandeling gesteld.

Sneek: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 13.40 uur vond op de Worp Tjaardastraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De bestuurder van de personenauto, een 29-jarige inwoner van Sneek, reed met zijn auto tegen de achterzijde van een overstekende fietser. De fietser, een 70-jarige inwoner van Sneek, liep een snee in zijn hand en hoofd op.

Sneek: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 15.00 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een supermarkt aan het Sint Antoniusplein. De bedrijfsleider, een 26-jarige inwoner van Harlingen, zag de verdachte in een personenauto stappen, die vervolgens wegreed. Bij het wegrijden vanaf het parkeerterrein raakte de personenauto een andere auto, doch de bestuurder reed door zonder zijn identiteit bekend te maken. Het kenteken van de auto werd genoteerd. Op de Hendrik Algraweg onder Goutum werd de personenauto aangetroffen. De beide inzittenden, te weten een 38-jarige inwoner van Leeuwarden en een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto werd in beslag genomen. In de auto werden 160 pakken koffie, 10 pakken vlees, een pak melk en een pak Wc-papier aangetroffen. De aangetroffen goederen werden in beslag genomen. De beide verdachten werden ingesloten.

Eastermar: auto tegen boom
Vrijdag omstreeks 20.55 uur vond op de Zwarteweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 19-jarige inwoonster van Harkema, was bezig met het verwisselen van een cd en lette even niet op de weg. Het gevolg hiervan was, dat zij met haar auto tegen een boom tot stilstand kwam. De bestuurster kreeg een wond aan de knie en een wond onder haar oog, die door de huisarts zijn behandeld. De auto werd totaal vernield

Kootstertille: inbraak woning
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een woning aan de Pinksterblomstrjitte. Door verbreking van een keukenruit kwam men de woning binnen. Uit de woning werden een tv, een tuner en 7 cd`s weggenomen. De bewoner een 22-jarige inwoner van Kootstertille, heeft aangifte gedaan.

Opeinde: eenzijdig ongeval
Vrijdag omstreeks 22.20 uur vond op de Rijksweg N 31 vlak voor de afslag `De Haven` een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 29-jarige inwoner van Heerenveen, was met zijn auto uitgeweken voor een dier dat plotseling de weg overstak. Door deze uitwijkmanoeuvre kwam het tegen een bord van de ANWB tot stilstand. In de auto zat naast de bestuurder een 22-jarige inwoonster uit Heerenveen, die gewond raakte. Zij is met hoofd- en nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder had geen alcohol gedronken maar wel medicijnen gebruikt. Van de verdachte is een urineproef genomen. De auto werd totaal vernield.

Friesland: onder invloed
Hurdegaryp:Zaterdag omstreeks 00.15 uur werd op de Rijksstraatweg onder Hurdegaryp een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Veenwouden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 325 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Reduzum:Zaterdag omstreeks 00.20 uur werd op de Rijksweg A 32 onder Reduzum een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man had op de Rijksweg 167 kilometer per uur gereden, terwijl hier 120 kilometer per uur was toegestaan en kreeg hiervoor een bekeuring. Bovendien bleek dat de man, een 37-jarige inwoner van Sneek, had gedronken. Aan het bureau blies de man 370 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Drachten:Zaterdag omstreeks 01.55 uur werd op de Brouwerssingel een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 230 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur. Bovendien kreeg hij een bekeuring ter zake het rijden zonder helm en het niet hebben van een bromfietscertificaat.

Appelscha:Zaterdag omstreeks 03.00 uur werd op de Boerestreek een bestuurder van een personenauto gecontroleerd De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Oosterwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 325 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur. Zijn maat van wie de auto was, had hem laten rijden daar hij dacht dat hijzelf te veel gedronken had. Bij de blaastest bleek dat de eigenaar onder de wettelijk toegestane norm zat.

Oldeholtpade:Zaterdag omstreeks 03.05 uur werd op de Stellingenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Nijeholtpade bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 550 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uur.

Leeuwarden:Zaterdag omstreeks 03.20 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 950 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 12 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Franeker:Zaterdag omstreeks 03.35 uur werd op de Sjaardemastraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Ried, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 665 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sint Annaparochie:Zaterdag omstreeks 10.15 uur wilde 40-jarige inwoonster van Amsterdam met haar auto op de Steven Huygenstraat om een aantal auto`s, die aldaar geparkeerd stonden, heenrijden. De bestuurster reed daarom met haar auto over de stoep en botste vervolgens tegen een paaltje, waardoor de auto klem kwam te zitten. De bestuurster bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 990 ugl. Zij kreeg een rijverbod voor 12 uur en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten:Zaterdag omstreeks 11.30 uur werd op de Noorderhogeweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 250 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Drachten: tasjesroof
Zaterdag omstreeks 00.30 uur liepen twee vrouwen, 41 en 48 jaar, beiden uit Drachten vanaf De Kaden via de Nachtegaalstraat in de richting van de Houtlaan. Toen zij op de Houtlaan het erf van een woning opliepen, stond er ineens een man tussen hen in. De man pakte in eerste instantie de schoudertas van de 48-jarige vrouw vast. De vrouw verweerde zich en gaf de man een klap, waarop deze de tas losliet. Vervolgens pakte hij de tas van de andere vrouw en trok deze van haar schouder en ging er vervolgens met de tas vandoor. In de tas zat een portemonnee met daarin wat klein geld, een identiteitskaart, een lidmaatschapskaart en een bankpasje. Het signalement van de man: lengte ongeveer 1.60 meter, tenger postuur, leeftijd tussen de 16 en 20 jaar, smal mager gezicht, zwart kort haar. Hij droeg donkere kleding, kort jack. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De beide vrouwen hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: vernielingen
Zaterdag omstreeks 01.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Verzetsstraat een viertal jongens vernielingen zouden plegen aan geparkeerde personenauto`s. Ter plaatse bleek dat van 4 auto`s de buitenspiegels waren vernield. Een uitgebreid onderzoek in de omgeving had geen resultaat. Ook bleek dat op de Goudsbloemstraat een autospiegel was vernield. Op de Groningerstraatweg werden 8 auto`s aangetroffen, waarvan de spiegels waren vernield. De eigenaren van de voertuigen zijn zoveel mogelijk ingelicht en hebben in de loop van vandaag aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: belediging
Zaterdag omstreeks 02.35 uur werd op de Nieuwestad een jongeman verzocht door te lopen. De jongeman veroorzaakte overlast. De jongeman een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, beledigde daarop de politieagenten, die hem vervolgens hebben aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak woning
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Eestraat. Via het forceren van een raam kwam men in de woning. Uit de woning werden een portefeuille met daarin een klein geld bedrag, een creditkaart en een bankpasje weggenomen. Tevens werden een stereotoren met bijbehorende minidisk en 68 cd`s meegenomen De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Sneek: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 03.05 uur kwam er een melding binnen dat voor een café aan de Kleine Kerkstraat gevochten zou worden. Ter plaatse heerste een broeierige sfeer en waren verscheidene mensen op straat. Door een patrouille werd een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden ter zake mishandeling. Deze verdachte had de portier van het café een 20-jarige inwoner van Terherne, geslagen. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Toen de patrouille de verdachte wilde overbrengen naar het bureau, trachtte verschillende mensen dit te beletten. Hierop werden twee 20-jarige inwoners van Sneek ter zake het beletten van een ambtshandeling aangehouden. Alle verdachten zijn daarop overgebracht naar het bureau en ingesloten. Om de rust te doen weer keren zijn door de politie enkele klappen met de wapenstok uitgedeeld

Heerenveen: branstichting
Afgelopen nacht tussen 01.00 en 06.00 uur zijn in Heerenveen op vijf verschillende plaatsen branden gesticht. Op de Burgemeester Falkenaweg werd bij een school een aantal pallets in een fietsenhok in de brand gestoken, waardoor een gedeelte van het fietsenhok vlam vatte. De brandweer heeft het vuur geblust. Op de Koornbeursweg werd bij een flat een container in brand gestoken. Op de Venus werd een hoop rommel uit een container gehaald en vlak in de nabijheid van een aldaar staande oplegger in brand gestoken. Door snel optreden van de brandweer kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar de oplegger. Bij een glashandel aan de Mercurius werd een afvalcontainer in de brand gestoken. Ook hier bleef de schade beperkt tot de container. Bij muziekhandel Glas aan de Pastorielaan werden pallets in brand gestoken. De brand in de pallets is overgeslagen naar het pand en de brandweer kon niet voorkomen dat het pand voor een gedeelte uitbrandde. De schade loopt hier in de honderdduizenden guldens. De recherche werkt op dit moment met 4 man aan deze brandstichtingen. Sinds de jaarwisseling zijn er, met name in het weekend, verschillende containerbrandjes geweest. De politie vraagt dan ook getuigen die iets hebben gezien om zich te melden.

Buitenpost: mishandeling
Zaterdag omstreeks 06.00 uur kwam er een melding binnen dat voor een cafetaria aan de Kerkstraat een gewonden man zou liggen c.q staan. De man, een 21-jarige inwoner van Buitenpost, had verschillende verwondingen aan zijn gelaat. De jongeman had een vervelende dronk over zich en ook de anderen waren nogal licht ontvlambaar. Toen de jongeman handtastelijk werd, hadden de anderen van zich afgeslagen. Hierbij waren een 30-jarige en 26-jarige inwoner van Buitenpost betrokken. De 21-jarige jongeman is voor de behandeling van zijn verwondingen overgebracht naar het MCL-Zuid.

Noardburgum: joyriding
Zaterdag omstreeks 08.25 uur namen twee inwoners van Hurdegaryp, 20 en 21 jaar, zonder toestemming de auto van een kennis mee. Deze kennis, een 28-jarige inwoner van Noardburgum, wist niet dat zijn auto werd meegenomen. De 20-jarige inwoner van Hurdegaryp bestuurde de auto. Op de Groningerstraatweg reed hij vervolgens tegen een voor hem rijdende auto aan. Na de aanrijding reed hij door zonder zijn identiteit bekend te maken. De beide mannen reden vervolgens weer naar de kennis en parkeerden de auto voor de woning. Kort daarna was de politie ter plaatse en werden de beide mannen aangehouden. De 20-jarige inwoner van Hurdegaryp was niet in het bezit van een rijbewijs. De kennis heeft aangifte gedaan.

Zwaagwesteinde: inbraak woning/diefstal auto
Zaterdag tussen 00.30 en 04.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Brongersmastraat. Door vernieling van een raamkozijn kwam men de woning binnen. Uit de woning werd een laptop weggenomen. In de hal van de woning werd de sleutelbos gevonden met daaraan de sleutel van de auto die naast de woning op het erf stond. Deze personenauto, een BMW 323i, Sedan, kleur zwart, voorzien van het kenteken 22-FN-JN werd meegenomen. Een politiepatrouille heeft deze auto zaterdagmorgen omstreeks 03.50 uur in Zwaagwesteinde zien rijden. Toen de politie deze wagen wilde controleren, was toen nog niet bekend dat deze auto was gestolen, ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor. Daar het kenteken op dat moment bekend was, werd besloten om geen onaanvaardbare risico`s te nemen en werd van een achtervolging afgezien.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272