CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-073
3 april 2001
9.30 uur Malaise treft aandelen in eerste kwartaal

De koersen van Nederlandse aandelen zijn in het eerste kwartaal van 2001 fors gedaald. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de koersen op de effectenbeurs van Amsterdam in het eerste kwartaal nog nooit zo sterk zijn gedaald sinds de start van de index, vijftig jaar geleden. Vooral de grote ondernemingen kregen harde klappen. De kleinere beursfondsen hielden de schade beperkt.

Koersdaling zet zich voort in eerste kwartaal 2001 De koersdaling van de aandelen, ingezet na het recordniveau van 4 september 2000, heeft zich in het eerste kwartaal van 2001 versterkt voortgezet. Sinds het record in september 2000 zijn de koersen in Amsterdam met 20% gedaald. Grote onzekerheid over de ontwikkeling van de economie in Amerika en de invloed daarvan op Europa drukten de koersen in het eerste kwartaal van 2001 met 11%. De koersdaling van 11% betekent de grootste daling in het eerste kwartaal sinds de start van de CBS-beursindex in 1952. Het eerste kwartaal levert in Amsterdam traditioneel het hoogste koersrendement op. De gemiddelde koerswinst in de eerste drie maanden van het jaar bedraagt over de afgelopen vijftig jaar +5,8%.

Kleine beursfondsen houden schade beperkt De kleinere beursfondsen hebben het in het eerste kwartaal minder slecht gedaan dan het marktgemiddelde. De CBS-Small Cap
-herbeleggingsindex, waarin ondernemingen zijn opgenomen met een CBS-Persdienst marktkapitalisatie van maximaal 1 miljard euro, is met bijna 3% Postbus 4000 gedaald. Het totale rendement van alle op de beurs genoteerde 2270 JM Voorburg ondernemingen bedraagt in het eerste kwartaal ­11%. tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71
E-mail:
persdienst@cbs.nl Bouw positieve uitschieter bij bedrijfstakken De bouwsector is met een totaal rendement van ruim 11% de witte raaf onder de bedrijfstakken. De handelsondernemingen eindigden nog net Het CBS in de plus (+1,7%). Alle andere sectoren scoorden een negatief is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-073 pagina 1 van 3




resultaat. De financiële instellingen kregen met een negatief rendement van ­16% de hardste klappen.

Damrak in lijn met andere beurzen
Het totale rendement op Nederlandse aandelen blijft met ­11 % iets achter bij het wereldgemiddelde. De MSCI-wereldherbeleggingsindex is het eerste kwartaal met ruim 8% gedaald. Met uitzondering van Japan, dat het verlies relatief beperkte, lagen de koersdalingen op de grote beurzen in de wereld in dezelfde orde van grootte als die in Amsterdam.

Positief rendement voor vastgoedfondsen in eerste kwartaal Van alle Nederlandse beleggingsfondsen heeft de vastgoedsector in het eerste kwartaal het beste resultaat behaald. Vastgoedfondsen die wereldwijd investeren realiseerden een rendement van +6%. Beleggingsfondsen die in aandelen beleggen, zagen in het eerste kwartaal hun koersen fors dalen. Het totale rendement van beleggingsfondsen die zich richten op Nederlandse aandelen bedraagt in het eerste kwartaal ­10,6%. Dit is ongeveer gelijk aan het rendement van alle Nederlandse aandelen tezamen (-10,8%). De wereldwijd beleggende aandelenfondsen bleven met een rendement van ­16% ver achter bij de index. De MSCI-wereldherbeleggingsindex daalde met ruim 8%.

Technische toelichting
De herbeleggingsindex geeft de waarde-ontwikkeling van effecten weer, vermeerderd met rente- en dividenduitkeringen. Het totale rendement van een belegging wordt berekend uit de herbeleggings- index en is de som van het koersrendement en het coupon- c.q. dividendrendement. De beleggingsindices houden geen rekening met transactiekosten, zoals aan- en verkoopkosten en bewaarloon. Ook met fiscale consequenties is geen rekening gehouden.