Milieudefensie

Persbericht

Pronk teleurgesteld over zijn mogelijkheden op 'Milieu'
"Ik zie ons niet de kant van de verduurzaming opgaan."

Amsterdam, 3 april 2001 --- "Als minister van milieu ben ik er onvoldoende in geslaagd de hoofdproblemen aan de orde te stellen." Dit zegt minister Pronk in het vandaag verschenen aprilnummer van het blad Milieudefensie. "Ik zie ons niet de kant van de verduurzaming opgaan. We lopen achter de ontwikkelingen aan. Kwantiteit gaat voor kwaliteit."

Het stoort de bewindsman dat materiële zaken steeds voorrang krijgen. Milieubeleid en ruimtelijke ordeningbeleid is daarmee verworden tot redden wat er te redden valt. "De beslissingen worden ergens anders genomen. Als minister van VROM loop je altijd achter bewindslieden aan die de echte bevoegdheden hebben."

Pronk maakt zich onder meer grote zorgen of het Nederland wel zal lukken de doelstelling van 6 procent reductie van broeikasgassen in 2010 ten opzichte van het jaar 1990 te halen. "Ik vind dat we ons ijkmoment naar voren moeten halen. Wellicht moeten we het reservepakket aan maatregelen inzetten of moeten we maatregelen die al genomen zijn aanscherpen. Anders glijden we het verkiezingsjaar in zonder dat er kritisch gekeken is."