Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-03: Haagse Wethouder Verkerk benoemd tot plv. lid van het Europees Comité van de Regio's

Op 26 februari 2001 heeft de Raad van Ministers van de Europese Unie op voordracht van de Nederlandse regering mr. drs. G.A.A. Verkerk, wethouder Economische Zaken en Personeel van de gemeente Den Haag, benoemd tot plaatsvervangend lid van het Europese Comité van de Regios. Het Comité is het officiële adviesorgaan van de Europese Unie inzake aangelegenheden van de lagere overheden in de lidstaten.

Het Comité van de Regios is in het leven geroepen om er voor te zorgen dat de lagere overheden worden geraadpleegd wanneer er in de Europese Unie besluiten worden voorbereid die voor hen directe gevolgen hebben. Het gaat hierbij in het bijzonder om besluiten waarvoor lage overheden de verantwoordelijkheid bij de uitvoering hebben.

Het Comité is opgericht op de Europese top van Maastricht in 1992. Het Comité brengt gevraagd en ongevraagd adviezen uit aan twee organen van de Europese Unie, te weten de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Het Comité bestaat uit 222 regionale en lokale bestuurders uit de vijftien lidstaten van de Europese Unie. Nederland heeft 12 leden in het Comité.

Een belangrijk aandeel in de advisering hebben de plaatsvervangende leden, omdat zij deel uitmaken van de diverse commissies van het comité. De heer Verkerk zal lid zijn van de commissie economische ontwikkeling.

De benoeming geldt voor vier jaar en is gebonden aan het bestuurder zijn van een lagere overheid.

Op 4 - 5 april a.s. zal de heer Verkerk voor het eerst de plenaire vergadering van het Comité te Brussel bijwonen.

3 april 2001