Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

Jaap Herschel eerste fotojournalist
in dagelijks bestuur NVJ

Jaap Herschel Foto: Bas van Rijssel

Er is sprake van een primeur als de Verenigingsraad zaterdag 7 april 2001 instemt met het voorstel van het bestuur van de NVJ om Jaap Herschel te benoemen als lid van het dagelijks bestuur in de functie van tweede vice-voorzitter. Herschel is dan sinds het bestaan van de NVJ de eerste fotojournalist die deel uit zal maken van het dagelijks bestuur.
Herschel is gepokt en gemazeld in de fotojournalistiek. Sinds 1956 is hij lid van de NVF, toen nog de vakorganisatie van freelance fotojournalisten. Van 1986 tot 1997 was hij voorzitter en in die hoedanigheid begeleidde hij de NVF naar een fusie met de NVJ. Sinds 1997 zit Herschel in het hoofdbestuur van de NVJ waar hij o.a. bezig heeft gehouden met de sectie freelance journalisten, de sectie fotojournalisten, ledenwerving, politie - pers, auteursrechten en met de huisvesting.
Solidariteit is voor Jaap Herschel een belangrijk thema. 'Er zijn grote verschillen. Ik constateer dat medewerkers in vaste dienst samen met freelancers een product maken, maar die gezamenlijkheid voel ik niet. Volgens mij maken saamhorigheid en onderlinge solidariteit het werk een stuk plezieriger en het draagt bij aan het verder verbeteren van een eindproduct of dat nou een krant, een tijdschrift of een radioprogramma is. Ik realiseer me dat mijn ervaringen die ik bij de NVF heb opgedaan hier doorklinken. Een gegroeide situatie is niet een, twee, drie te veranderen, maar ik maak me er graag sterk voor. Ook ik vind een goede CAO op zijn plaats, maar ik maak er de kanttekening bij, dat ik in relatie met een goede CAO ook heel graag een reële beloning voor de freelancers zag. Daar moeten we in de komende tijd nog meer rekening mee houden.'