Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Overleg Stas. Kalsbeek met provincies en gemeenten

Maud Bredero
070 370 6698

4030
04.04.01

OVERLEG STAATSSECRETARIS KALSBEEK MET AFVAARDIGING PROVINCIES EN

GEMEENTEN

Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie heeft vandaag informeel overleg gevoerd met een afvaardiging van Nederlandse gemeenten en provincies om onder meer de problematiek te bespreken rondom de beëindiging van voorzieningen voor asielzoekers. Tijdens het overleg werd de rol besproken die de rijksoverheid, lokale autoriteiten en maatschappelijke (hulp-) organisaties nu en eventueel in de nabije toekomst (kunnen) vervullen bij de opvang van diverse groepen asielzoekers en de begeleiding van uitgeprocedeerden die het land moeten verlaten. Afgesproken is dat een aantal belangrijke aspecten met elkaar verder verkend zal worden voor een volgend overleg.

Staatssecretaris Kalsbeek vond het overleg vruchtbaar en informatief. Daarnaast benadrukte zij het belang van een dialoog en een gezamenlijke benadering van de problematiek. De gemeenten constateerden na afloop dat de staatssecretaris tijdens het overleg open heeft gestaan voor de problemen die zij naar voren hebben gebracht.

Sinds het nieuwe Terugkeerbeleid dat vorig jaar februari in werking trad en de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet per 1 april jl., vrezen gemeenten dat grote groepen asielzoekers op straat komen te staan. Gemeenschappelijke zorg is dat dit beeld het draagvlak voor het asielbeleid negatief beïnvloedt.

Naast de Commissaris van de Koningin Houben, die de bijeenkomst voorzat, was ook Alders, Commissaris van de Koningin aanwezig. Verder waren er vertegenwoordigers van de gemeenten Groningen, Nijmegen, Den Haag, Utrecht, Dordrecht en Eindhoven.



04 apr 01 14:48