Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

ROVER VERBOLGEN OVER OPSTELLING VAKBONDEN

ROVER vindt het onbegrijpelijk dat de VVMC heeft aangekondigd om volgende week alsnog te gaan staken. Ook de opstelling van FNV Bondgenoten om arbitrage af te wijzen en het besluit om donderdag en vrijdag te gaan staken is bij ROVER slecht gevallen. Naar de mening van ROVER is het dringend noodzakelijk dat de partijen bij de NS met begeleiding van een onafhankelijke derde tot een oplossing van het conflict komen. Daarbij dringt zij er op aan dat een einde wordt gemaakt aan de vechtcultuur binnen het bedrijf, omdat zij meent dat de reiziger uiteindelijk de dupe is van deze houding.

ROVER doet een dringend beroep op alle vakbonden om af te zien van de stakingen en op de directie van NS om tot een constructief overleg te komen met de bonden en tot een oplossing van de problemen te komen. ROVER betreurt dat "gelijk krijgen" bij alle partijen belangrijker lijkt te zijn dan het verlenen van een goede en punctuele vervoersdienst aan de reizigers.

ROVER betreurt ten zeerste dat de vereniging juridisch geen mogelijkheden meer heeft om een verbod op stakingen te laten uitspreken. De rechter in Utrecht heeft afgelopen zaterdag uitgesproken het stakingsrecht als een grondrecht te zien, dat alleen in bijzondere gevallen kan worden verboden. Die doen zich niet voor bij de nu aangekondigde stakingen. ROVER hoopt dat de vakbonden alsnog zullen afzien van de stakingen en zullen proberen op andere (reizigersvriendelijke) wijzen eventueel hun gelijk te krijgen.

Reizigers kunnen via de website van ROVER een schadeformulier downloaden waarmee ze een schadeclaim kunnen indienen bij NS. Op de site zijn ook de faxnummers van de bonden vermeld, zodat reizigers hun ongenoegen rechtstreeks aan de bonden kunnen laten weten.

Amersfoort, 4 april 2001