04-04-2001 Eén regeling voor leerlingenvervoer

In mei moet de gemeenteraad een nieuwe regeling vaststellen voor het leerlingenvervoer. In deze verordening wordt het vervoer voor leerlingen van gewone basisscholen en diverse speciale scholen geregeld. Momenteel gelden nog drie verschillende verordeningen; voor elk van de voormalige gemeenten één. De huidige verordeningen moeten tot één nieuwe verordening worden gesmeed.
Tussen de bestaande verordeningen blijken slechts twee inhoudelijke verschillen te bestaan: het hanteren van kilometergrenzen en het al dan niet vragen van een eigen bijdrage.Met de nieuwe verordening wordt ten aanzien van die verschillen het volgende voorgesteld.

Leerlingenvervoer
Om voor vervoer naar school in aanmerking te komen is de afstand tussen woning en school van belang: de kilometergrenzen. Is de afstand tussen woning en school minder dan de vastgestelde grens, dan komt de leerling niet in aanmerking voor leerlingenvervoer. De kilometergrenzen verschillen per type school. Voor gewone basisscholen is de voorgestelde grens zes kilometer (was in Sittard 4), voor sommige speciale scholen twee kilometer (was in Born 6) en voor leerlingen van bepaalde scholen is de voorgestelde kilometergrens nul (was in Geleen en Born 6). In de nieuwe verordening zijn de verschillen tussen de voormalige gemeenten gelijk getrokken.

Eigen bijdrage
De voormalige gemeenten Born en Geleen werken sinds het schooljaar 1999/2000 met een drempelbedrag voor de eigen bijdrage; de voormalige gemeente Sittard heeft dat drempelbedrag juist per 1 januari 2000 afgeschaft.
In de nieuwe verordening wordt aan de ouders van leerlingen van bepaalde scholen een eigen bijdrage in de kosten van vervoer gevraagd. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het aantal zones dat leerlingen met het openbaar vervoer zouden moeten reizen. De ouders nemen de kosten tot aan de vastgestelde kilometergrens voor eigen rekening. Voor sommige leerlingen is de kilometergrens zes kilometers, dus twee zones (f 615,-- per jaar), voor anderen twee kilometer, dus één zone (f 379,-- per jaar), voor weer anderen is er geen kilometergrens, dus geen eigen bijdrage. Ouders van leerlingen die naar een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, een school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen, een school voor meervoudig gehandicapte kinderen, een mytylschool, een school voor dove of visueel gehandicapte kinderen en dergelijke gaan, zijn, ongeacht de afstand, vrijgesteld van het betalen van een eigen bijdrage.
De eigen bijdrage hoeft voor maximaal één kind per gezin te worden betaald.
Ouders met een gezinsjaarinkomen lager dan f 41.000,-- zijn vrijgesteld van het betalen van een eigen bijdrage.