Provincie Groningen

Groningen, 4 april 2001 Persbericht nr. 67

Voorstel voor omgang met media-producties: inzet op regionale producties

Gedeputeerde Staten hebben vandaag een beleidskader voor omgang met media-producties vastgesteld. In het voorstel voor Provinciale Staten zegt het College in principe te willen meewerken aan initiatieven tot regionaal gerichte tv-producties. Deze producties moeten dan wel bijdragen aan het verduidelijken van het provinciaal beleid en aan de betrokkenheid van inwoners van de provincie bij het beleid.

Het doel

Met de steun voor mediaproducties wil de Provincie werken aan een moderne vorm van voorlichting over het provinciaal beleid. Een ander doel is het in beeld vastleggen van belangrijke beslissingen van de provinciale politiek om een soort historisch archief op te zetten.

De voorwaarden

Een financiële bijdrage van de Provincie is bedoeld voor zowel video-, foto- als bijvoorbeeld digitale vormen van documentatiemateriaal. Het gaat om producties over projecten waarbij de Provincie een belangrijke rol speelt en die het aanzien van de provincie (bijvoorbeeld in de zin van het landschap of de cultuur) ingrijpend veranderen.

Hoewel de Provincie samen met een omroep of producent onderwerpen kan overeenkomen, ligt de inhoud van een productie geheel in handen van de omroep of de producent. Om de onafhankelijkheid van omroepen en producenten te blijven respecteren zal de Provincie zich houden aan regels zoals genoemd in "Concept Richtlijnen voor door de Rijksoverheid mede gefinancierde producties" van de Voorlichtingsraad. Een voorbeeld van zo'n richtlijn is dat bewindspersonen (gedeputeerden en Statenleden) niet optreden in een productie, zelfs niet wanneer de producent daarom zou vragen.

De steun is in principe niet bedoeld voor producties die het beeld van de provincie landelijk of in 'Den Haag' moeten verduidelijken en/ of versterken. Het College is van mening dat het profileren van de provincie in die zin ligt bij organisaties zoals het Groninger Promotie Overleg (het samenwerkingsverband dat werkt met de leus "Er gaat niets boven Groningen"), het Samenwerkingsverband Noord Nederland en het VVV. Daarnaast is video niet altijd het aangewezen middel om een meer specifieke doelgroepen te benaderen en is een landelijke televisie-productie vaak een kostbare keuze. Alleen wanneer de productie een hoge promotionele waarde heeft en past binnen het promotiebeleid van de Provincie is co-financiering van een landelijk georiënteerde productie mogelijk.

Geld

Het geld dat beschikbaar is voor een bijdrage aan producties zal aan het begin van een innoverend of groots project van de Provincie opgenomen worden in de begroting van het project. De Provincie stelt geen apart krediet in voor een bijdrage aan mediaproducties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers, tel 050 - 316 41 39.